AMSTERDAM - In Nederland leven maar liefst 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking, zogeheten hartekinderen. Naast een kortere levensverwachting, ervaren zij vaak mentale of fysieke beperkingen als gevolg van hartfalen, hartritmestoornissen en/of hersenschade. Voldoende lichaamsbeweging is daarom, zéker voor hartekinderen, essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling. Het verbetert de algehele gezondheid en voorkomt complicaties op de lange termijn.


Helaas is sporten voor hartekinderen niet vanzelfsprekend. Zij bewegen vaak veel te weinig door hun hartafwijking of door bezorgdheid of sporten wel veilig voor hen is. Stichting Hartekind financiert daarom het STAMINA-project, waarin wordt onderzocht hoe technologie hartekinderen kan ondersteunen in hun sport- en beweegpatroon. Zo kunnen 'wearables’ zoals een sporthorloge of speciaal shirt dat het hartritme meet, uitkomst bieden.

Op basis van het onderzoek ontwikkelt een team van onder andere kindercardiologen en -fysiotherapeuten een digitaal platform met apps en 'wearables’ die de dagelijkse activiteit van hartekinderen monitoren en stimuleren. Zo wordt de fysieke, mentale en sociale gezondheid van alle hartekinderen verbeterd en de ouders en het medische team optimaal ondersteund.

Over Stichting Hartekind
Om hartafwijkingen in de toekomst beter te kunnen opsporen, behandelen én voorkomen, is onderzoek nodig. Stichting Hartekind financiert als erkend Goed Doel dit levensbelangrijke onderzoek en geeft voorlichting aan ouders. Zo komt een wereld waarin hartekinderen onbezorgd kind kunnen zijn, steeds dichterbij.
Steun Stichting Hartekind en maak met uw bijdrage onderzoek naar hartafwijkingen mogelijk. Denk met uw hart, geef met uw hart. Word nu donateur.

www.hartekind.nl/doneer