AMSTERDAM - Speciaal voor de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is Het Scheepvaartmuseum het 46e reddingstation van Nederland. Op deze unieke plek werd vandaag het jubileumboek 'Redders op Zee' van de KNRM feestelijk gepresenteerd. Daarnaast werd de door Bart de Haas ontworpen PostNL postzegel onthuld. Morgen (25 mei) opent het 46ste reddingstation opnieuw haar deuren voor Nationale Reddingbootdag. Alle reddingstations zijn dan geopend voor publiek.

Boekpresentatie & Presentatie Postzegels POSTNL. Fotograaf Nathan Reinds.

Het jubileumboek 'Redders op Zee' is een eerbetoon aan de vrijwilligers van de KNRM. Het boek met portretfoto's van Robin de Puy en landschapsfoto's van Jeroen Hofman geeft een uniek kijkje in de KNRM anno 2024. Jeroen Branderhorst, Hoofd Partners van de Vriendenloterij, overhandigde samen met deelnemer Corry Hauwert de eerste exemplaren aan Jacob Tas, directeur van de KNRM, Aleid Boomsma, de eerste vrouwelijke schipper van de KNRM, en 16-jarige Twan Gravesteijn, een fan en donateur van de KNRM. De Vriendenloterij maakt in het jubileumjaar onder andere 13 exposities in Nederlandse maritieme musea, het jubileumboek en de Reddingbootdag mogelijk.

Boekpresentatie & Presentatie Postzegels POSTNL. Fotograaf Nathan Reinds.

De viering werd vervolgd met de onthulling van een speciale postzegel ontworpen door Bart de Haas. Deze postzegel werd officieel uitgereikt door Philip Schellekens van PostNL aan Kees Brinkman, een KNRM-medewerker die al 35 jaar een bijzondere bijdrage levert aan de communicatie en fondsenwerving van de reddingorganisatie.

De presentatie maakt deel uit van een serie evenementen van de KNRM in en rond het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Donderdag begonnen de festiviteiten met een intocht van 30 historische, moderne en internationale reddingboten van IJmuiden naar Amsterdam. Morgen is het Nationale Reddingbootdag en zijn niet alleen de 45 reddingstations door heel Nederland open voor publiek, maar is Het Scheepvaartmuseum tijdelijk het 46e reddingstation. Naast de expositie 'Redders op Zee' zijn ook de 30 reddingboten afgemeerd aan de kade en te bezichtigen.

Boekpresentatie & Presentatie Postzegels POSTNL. Fotograaf Foto Nathan Reinds.