DIEMEN – Afgelopen zaterdag waren ze voor de tweede keer in Diemen: vrijwilligers van de stichting De Weg naar Geluk. Met het verspreiden van een boekje met 21 leefregels voor een gelukkig leven, wil de stichting iets positiefs zetten tegenover de verharding in de maatschappij en de landelijk tendens van stijgende criminaliteitscijfers.

Het boekje De Weg naar een Gelukkig Leven werd in 1982 geschreven door L. Ron Hubbard, grondlegger van de Scientology kerk. Het team van de stichting is sinds juli 2021 regelmatig op pad om het boekje te verspreiden in verschillende steden in de Randstad.

Meer geweldsdelicten achter de voordeur
Na twee jaar daling van de criminaliteitscijfers, zijn de cijfers in 2022 weer gestegen. Naast een toename van cybercriminaliteit is tevens opvallend dat ook het aantal geregistreerde gewelds- en seksuele misdrijven zijn toegenomen. “Dit zijn zaken die zich vooral achter de voordeur afspelen”, zegt Hans Beekmans, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting De Weg naar Geluk. “Juist daarom verspreiden we onze boekjes huis aan huis.”

Wanneer Beekmans, bekende tandarts uit Laren en inwoner van Diemen, gevraagd wordt naar zijn motivatie voor deze actie, raakt hij gepassioneerd. “Er is zoveel ellende om ons heen. We zijn nog maar nauwelijks bekomen van corona, en de vrede ligt onder vuur door de oorlog in Oekraïne. Aardbevingen, rampen, inflatie; het is nog nooit eerder zo dichtbij geweest en het raakt ons allemaal. Veel mensen voelen zich machteloos. Juist daarom is dit boekje zo belangrijk; het geeft je handvatten om ondanks alles om je heen je eigen leven beter te maken.”

Zorgen om toenemend geweld
Beekmans maakt zich ook zorgen om het toenemende geweld in Nederland. “Niet alleen huiselijk en seksueel geweld; ook het geweld tegen hulpverleners en dienstverleners neemt toe. Ik weiger om hier alleen notie van te nemen en er niks tegen te doen. Tegen mensen die zeggen: “Ach, wat haalt zo’n boekje nou uit”, geef ik als antwoord dat het altijd beter is dan nietsdoen. Slecht nieuws heeft hoe dan ook invloed op onze mentale gesteldheid. Het heeft een domino-effect, want bij elk beetje slecht nieuws voelen we ons een stukje minder gelukkig. Met deze campagne willen wij juist een positief domino-effect creëren en laten zien dat je geluk niet ver hoeft te zoeken.”

De 21 universele regels in het boekje dat zaterdag in Diemen werd verspreid, vormen samen een moreel kompas voor een gelukkig leven. Beekmans: “Je hoeft het niet eerst te geloven om het te ervaren. Wie je ook bent, en wat je ook gedaan hebt in je leven, door gewoon deze leefregels toe te passen kun je in ieder geval je eigen leven en dat van de mensen in je naaste omgeving gelukkiger maken.”