AMSTERDAM - Amsterdam wil uiterlijk in 2022 voor 250 megawatt aan zonne-energie op Amsterdamse daken realiseren. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 miljoen zonnepanelen. Om het Amsterdammers zo gemakkelijk mogelijk te maken om zonnepanelen op hun daken te leggen, heeft de gemeente de online tool ‘Zon zonder zorgen’ ontwikkeld. De tool geeft bewoners in een paar stappen advies op maat, zodat ze meteen kunnen zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen.

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “Amsterdam wil dat geen dak onbenut blijft. Gelukkig willen veel Amsterdammers ook aan de slag met het plaatsen van zonnepanelen, maar zij weten niet altijd goed waar ze moeten beginnen. Daarnaast wordt er soms ten onrechte vanuit gegaan dat daken van oudere of monumentale panden niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Om Amsterdammers op weg te helpen hebben we daarom een tool ontwikkeld waarmee zij in een paar stappen te zien krijgen welke mogelijkheden er voor hen zijn.”

Zon-coöperatie
Ook als het dak van een woning niet geschikt blijkt, zijn er mogelijkheden om te profiteren van zonne-energie. Bijvoorbeeld door te investeren in zonnepanelen via een zon-coöperatie. Zo heeft zon-coöperatie Zuiderlicht op het dak van een gemeentewerf aan de Theemsweg 1227 zonnepanelen gelegd, die zonne-energie leveren aan Amsterdammers.

50% groei
De afgelopen drie jaar is het aantal zonnepanelen met ongeveer 50% per jaar toegenomen. Om ervoor te zorgen dat de naderende economische recessie die groei niet bedreigt, kiest de gemeente ervoor om het plaatsen van zonnepanelen zoveel mogelijk te faciliteren. Bijvoorbeeld door diverse collectieve inkoopacties voor zonnepanelen te organiseren. Wethouder Van Doorninck: “Zonnepanelen renderen. Dus wie de economie op een schone manier op gang wil helpen, legt een appeltje voor de dorst op zijn dak.”

Jaar van de zon
De gemeente Amsterdam heeft 2020 uitgeroepen tot ‘Jaar van de zon’. Naast de organisatie van collectieve inkoopacties besteedt de gemeente dit jaar extra aandacht aan het stimuleren van ondernemers om hun daken te gebruiken. Vanaf juli wordt maandelijks een bijzonder zonproject uitgeroepen tot ‘Dak van de Maand’.

Meer informatie
De tool ‘Zon zonder zorgen’ is te vinden via https://www.nieuwamsterdamsklimaat.nl/zon Voor vragen kunt u contact opnemen met Joric Kerstens, woordvoerder van wethouder Van Doorninck via 06 2259 4400.