AMSTERDAM - Vandaag, zaterdag 8 september, ontvangt de heer Reinbert de Leeuw van burgemeester Halsema de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam. Hij ontvangt de gemeentelijke onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur sinds de jaren '70 en zijn internationale invloed op moderne en traditionele muziek. De uitreiking vindt plaats tijdens een concert in het Muziekgebouw aan ‘t IJ ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.

De heer De Leeuw heeft een grote bijdrage geleverd aan het Nederlandse muziekleven. Na zijn studies aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag zette hij zich als ‘Notenkraker’ af tegen de traditionele muziek-elite. Hij richtte het Schönberg Ensemble op, tegenwoordig bekend als Asko|Schönberg, waar hij als vaste dirigent al meer dan vier decennia lang muziek van moderne componisten toegankelijk maakt voor een groot publiek. De heer De Leeuw vertegenwoordigt de muziekcultuur van Amsterdam en Nederland over de hele wereld. In de jaren ’90 werkte hij in verschillende hoedanigheden voor het Aldeburgh- en het Tanglewood Festival om vervolgens in 2001 aan de slag te gaan bij de orkesten van Melbourne en Sydney.

Hoewel hij bekend is als autoriteit op het vlak van moderne muziek heeft hij onlangs zijn focus verschoven naar de traditionele componist J.S. Bach. Naast muziekicoon is de heer De Leeuw ook docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. In bestuurlijke zin heeft hij een grote rol gespeeld voor instituten als de Amsterdamse Kunstraad en het Fonds voor de Scheppende Toonkunst (voorloper van het Fonds Podiumkunsten).

De heer De Leeuw heeft voor zijn werkzaamheden eerder al veel onderscheidingen en prijzen ontvangen; zo is hij onder andere Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en won hij in 2013 de Edison Oeuvreprijs. In datzelfde jaar ontving hij eveneens de Amsterdamprijs in de categorie 'bewezen kwaliteit'. Vanwege zijn grote invloed op de Amsterdamse muziekcultuur ontvangt hij vanavond de Zilveren Medaille.

Zilveren Medaille
De Zilveren Medaille wordt toegekend aan personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de naam van Amsterdam op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied naar buiten toe hebben uitgedragen.