AMSTERDAM - Vandaag, woensdag 8 mei, heeft locoburgemeester Touria Meliani de Zilveren Medaille uitgereikt aan Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. Rüger ontvangt de onderscheiding voor zijn brede inzet voor de kunst en cultuur in Amsterdam.

Sinds 2006 is Axel Rüger directeur van het Van Gogh Museum. Onder zijn directeurschap heeft het museum zich op vele gebieden ontwikkeld. Zo is het aantal bezoekers gegroeid naar ruim 2 miljoen. Vooral het aantal jongeren is flink gegroeid: de gemiddelde leeftijd van de bezoeker is nu 36 jaar.

Rüger heeft zich actief ingezet voor de positie van het Van Gogh Museum als relevante en in de samenleving genestelde culturele instelling, onder andere door de verbouwing van de entreehal, de realisatie van een nieuw restauratieatelier en de ontwikkeling van een breed educatief aanbod voor jongeren en jongvolwassen.

De museumdirecteur heeft zich daarnaast ingezet om de internationale positionering van het museum te vergroten. Enkele wapenfeiten zijn de nieuwe complete editie van een publicatie van Van Goghs brieven, diverse vertalingen van de brieven in onder meer het Chinees en het Arabisch en een multimediatour in elf verschillende talen.

Per 1 juni zal Rüger het Van Gogh Museum verlaten. Hij gaat dan aan slag als Secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen. Als dank voor zijn inzet voor de stad Amsterdam op cultureel gebied, ontvangt Rüger de Zilveren Medaille.

Zilveren Medaille
De Zilveren Medaille wordt toegekend aan personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de naam van Amsterdam op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied op internationaal niveau naar buiten toe hebben uitgedragen.