AMSTERDAM - De zoutstrooiers van de gemeente zijn deze winter al 24 keer uitgerukt. Op de vriesdagen in januari rijden de strooiwagens wel vier keer op een dag hun routes. Te beginnen in de nacht.

Erik Neumeier, coördinator gladheidbestrijding van het Materiaalbureau, houdt samen met negen collega’s en de weercomputer de stad goed in de gaten. Duikt de wegdektemperatuur omlaag, is de luchtvochtigheid hoog? Dan nemen zij de beslissing: wel of niet strooien. Het Materiaalbureau strooit in de hele stad de hoofdwegen voor auto’s en bussen. Dit jaar wordt in de stadsdelen Noord, Oost, Nieuw-West en Zuidoost ook het hoofdnet fiets door hen gestrooid. De andere stadsdelen doen dat zelf.

Wanneer ga je strooien?

“We hebben drie vaste meetpunten in Amsterdam: één in de havens, één in Noord en één in Zuidoost. Die meten continue hoe koud de lucht is, hoe vochtig, wat de wegdektemperatuur is en wat de zoutwaardes zijn. We krijgen dagelijks via de weerkamer de digitale weersverwachting binnen. Aan de hand van deze gegevens en onze eigen waarneming ‘hoe ziet het wegdek eruit’ beslissen we of we wel of niet gaan strooien.”

Je strooit preventief?

“Ja, we willen zoveel mogelijk gladheid voorkomen. Stel het is plus 2 °C, en we zien gedurende de nacht de wegdektemperatuur verder zakken naar nul of min één en de lucht is vochtig, dan zijn de ingrediënten aanwezig om gladheid te veroorzaken. Op dat moment besluiten we dat we uitrukken. De aannemer rijdt uit met 41 strooiwagens, zo rond een uur of twee ’s nacht. Iedere chauffeur heeft zijn eigen route. Alle strooiers sturen data door naar onze computers. We kunnen live zien hoeveel en waar hij strooit. We zijn begonnen met 5,5 miljoen kilo zout. Er ligt nu nog 3,7 miljoen kilo. Meestal sproeien we een mengsel van 7,5 gram zout en 2,5 mg vloeistof. Dan blijft het zout goed aan de weg plakken en hoef je minder vaak te strooien.”

Wat moeten mensen zelf doen?

“Bij sneeuwval vegen bewoners hun eigen stoep. Natuurlijk neemt iedereen het stoepje van die oude buurman of buurvrouw even mee. Voor iedere Amsterdammer staat strooizout klaar. Op www.amsterdam.nl/winter is te vinden waar mensen in hun stadsdeel moeten zijn. Wel zelf een emmertje meenemen.”