AMSTERDAM - Er komen 1800 nieuwe woningen in Elzenhagen Zuid. Het wordt een groene en waterrijke woonwijk met sport- en onderwijsvoorzieningen voor de deur en winkels om de hoek. Deze plek biedt het beste van twee werelden: dicht bij de levendige stad én de natuur van Landelijk Noord.

Het college van B en W heeft op 26 september ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van Elzenhagen Zuid.

Het wordt een mooie stedelijke wijk met ruimte voor maximaal 1.800 woningen, waarvan 30 procent sociale huurwoningen, 20 procent middeldure huur en 50 procent vrije sector woningen.

De buurt wordt zo ingericht dat de fietser en de voetganger centraal staan onder andere door de nieuwe oost-west hoofdfietsverbinding met een fietsbrug over het Noordhollands Kanaal. Met autovrije straten en veel speelplekken wordt het een kindvriendelijke buurt die bewegen stimuleert.”

In het noordelijk deel komen naast woonblokken met appartementen ook circa 100 zelfbouwkavels. In het zuidelijk deel van de wijk komen ‘urban villa’s’ en appartementenblokken met een parkachtige omgeving.

Tijdelijke huisvesting

Een deel van het gebied is de eerstkomende tien jaar bestemd voor tijdelijke huisvesting van jongeren, studenten en statushouders in ‘Startblok Elzenhagen’. Twee bestaande moskeeën in Noord verhuizen van hun huidige locaties samen naar een nieuwe locatie waar ook een cultureel centrum in wordt gevestigd. Ook komen er twee nieuwe scholen: een basisschool en het Technasium van het Damstede.

Voorzieningen en bereikbaarheid

Het gebied is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 wordt het nabijgelegen stationsgebied een belangrijk OV-knooppunt waardoor bewoners zowel snel in het centrum als in de regio zijn.

Planning

Volgens de huidige planning kan eind 2019 gestart worden met de bouw en kunnen in 2021 de eerste bewoners zich vestigen in Elzenhagen Zuid. De bouw van de tijdelijke huisvesting start al eerder, namelijk eind van dit jaar.