“Het is mijn genoegen om de Zuiderkerkprijs en de Geurt Brinkgreve Bokaal uit te reiken Echt een geweldig moment om de ontwikkelaars, architecten en bouwers in de spotlight te zetten en te bedanken voor hun inzet. In deze uitdagende periode hebben zij projecten met een hoge kwaliteit neergezet die bijdragen aan een complete stad. Mijn dank gaat uit naar iedereen in Amsterdam die zich dit jaar heeft ingezet voor de woningbouw, want meer dan ooit telt iedere woning.” Wethouder Alexander Scholtes, die wethouder van Dantzig verving.
Zuiderkerkprijs
De gemeente Amsterdam zet alles op alles om woningen te laten bouwen in de stad mét behoud van kwaliteit. Elk jaar wint het beste project de Zuiderkerkprijs. Een externe jury beoordeelt de projecten op criteria als architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma, aanpasbaarheid en duurzaamheid en legt daarnaast elk jaar zijn eigen accent. Stepstone heeft gewonnen van Vertical en Fridtjof Nansenhof, de andere twee genomineerde projecten van de Zuiderkerkprijs 2024.
Jury Zuiderkerkprijs
De externe jury van de Zuiderkerkprijs bestaat dit jaar uit:
- Marcel van Engelen, journalist bekend onder meer van het boek De Stad hier in de rol van juryvoorzitter.
- Eveline Keizer, interim (project)directeur, ontwikkel- en programmamanager, schrijft het juryverslag.
- Patrick Meijers, founding partner Orange Architects en winnaar Zuiderkerkprijs 2023 neemt deel als architect aan de jury.
Uit het juryrapport
Geurt Brinkgreve Bokaal
Uit het juryrapport:
In het Holocaust museum wordt het verhaal van de Jodenvervolging tijdens Tweede Wereldoorlog verteld door middel van een aangrijpende tentoonstelling. De architecten van Office Winhov restaureerden het herdenkingsmonument dat in 1962 door Jan Leupen werd ontworpen, nadat de schouwburg was afgebroken. Ze kozen aansluitend voor een ingrijpende transformatie van de school, die als gevolg van een reeks verbouwingen in de loop der tijd onherkenbaar was verbouwd en uitgebreid. Voor het museum werd deze situatie weer ontrafeld. In ruimtelijke opzet en in het gevelbeeld wordt op abstraheerde wijze teruggegrepen op de situatie tijdens de oorlog waarbij de contouren van de drie losse gebouwen zijn teruggebracht. In de achtertuin wordt de scheidingsmuur waarover kinderen en baby’s in het geheim werden weggetild symbolisch in beeld gebracht. Het Nationaal Holocaustmuseum steekt door de complexiteit van de opdracht, de samenwerking en het ontwerpproces, de samenhang tussen architectonische en ruimtelijke uitwerking van interieur, tuinen en tentoonstelling, het vakmanschap en het cultuurhistorische en maatschappelijke belang met kop en schouders boven de overige voorgeselecteerde en de andere twee genomineerde projecten uit en vormt daarmee de onbetwiste winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2024.
Jury Geurt Brinkgreve Bokaal
- Annuska Pronkhorst, juryvoorzitter en partner bij Crimson Historians and Urbanists, lid programmaraad Arcam, redactielid Jaarboek Architectuur in Nederland en lid Adviescommissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Den Haag.
- Jan-Richard Kikkert, architect en docent Academie van Bouwkunst Amsterdam
- Yifat Levron, architect en bestuurslid Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Zij schrijft het juryverslag.
Gebouwd in Amsterdam