AMSTERDAM - Op zaterdag 17 november gaat de winterkouderegeling voor alle daklozen in Amsterdam van start. De temperatuur daalt dusdanig dat de vier grote steden hebben besloten de regeling in te laten gaan. Deze opvang is bedoeld voor alle daklozen in Amsterdam die niet in staat zijn om alternatieven te vinden voor onderdak bij aanhoudende winterkou. De winterkoudeopvang vindt tijdelijk plaats op de Beemsterstraat in sporthal De Weeren in stadsdeel Noord.

Winteropvang voor mensen die het nodig hebben
De GGD’en van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bepalen samen wanneer de winterkouderegeling ingaat. De winterkouderegeling is bedoeld voor daklozen. De GGD verzorgt in samenwerking met het Rode Kruis en de Volksbond de toegang tot de winterkoudeopvang. De GGD spreekt met iedereen en kijkt of mensen zelfredzaam zijn en zelf onderdak kunnen regelen. Er wordt ook gekeken of mensen extra kwetsbaar zijn en speciale zorg nodig hebben. Als dat het geval is, worden zij naar reguliere opvang in de stad verwezen.

Winterkouderegeling op tijdelijke locatie
Van 1 december 2018 tot 1 april 2019 organiseert de gemeente aaneengesloten winteropvang op locaties aan de Contactweg in Westpoort en in de Nieuwe Looiersstraat in stadsdeel Centrum. Hier kunnen daklozen gedurende vier maanden ongeacht de temperatuur terecht. Vanaf 1 december worden daklozen tijdens de winterkouderegeling op de locaties Contactweg en Nieuwe Looiersstraat opgevangen.

Richtlijnen winterkouderegeling
Als het volgens de landelijke richtlijnen van de GGD te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar, gaat de winterkouderegeling in. De GGD’en in de vier grote steden laten de winterkouderegeling gelijktijdig in werking gaan in deze bijzonder koude periodes. Bijvoorbeeld als de gevoelstemperatuur voor langere periode onder nul graden is. GGD en partners kijken actief naar daklozen op straat en wijzen ze op de winterkoudeopvang.