AMSTERDAM - Op zaterdag 16 november gaat de winterkouderegeling voor alle daklozen in Amsterdam van start. De temperatuur daalt dusdanig dat de vier grote steden hebben besloten de regeling in te laten gaan. Deze opvang is bedoeld voor alle daklozen in Amsterdam die niet in staat zijn om alternatieven te vinden voor onderdak bij aanhoudende winterkou. De winterkoudeopvang bevindt zich aan de Transformatorweg 6 in Westpoort, waar vanaf 1 december de doorlopende winteropvang plaatsvindt.


Winteropvang voor mensen die het nodig hebben

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat er goede zorg georganiseerd wordt voor de meest kwetsbare Amsterdammers. Daklozen hebben meer bescherming nodig als het vriest en het te koud wordt om buiten te slapen en daarom zijn er extra slaapplekken tijdens de winterkouderegeling. De GGD’en van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bepalen samen wanneer de winterkouderegeling ingaat.

Richtlijnen winterkouderegeling
Als het volgens de landelijke richtlijnen van de GGD te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar, gaat de winterkouderegeling in. De GGD’en in de vier grote steden laten de winterkouderegeling gelijktijdig in werking gaan in deze bijzonder koude periodes. Bijvoorbeeld als de gevoelstemperatuur voor langere periode onder nul graden is. GGD en partners kijken actief naar daklozen op straat en wijzen ze op de winterkoudeopvang. De GGD verzorgt de toegang tot de winterkoudeopvang en kijkt of mensen zelfredzaam zijn en zelf onderdak kunnen regelen.