AMSTERDAM - Amsterdamse dak- en thuislozen kunnen van vrijdagavond 26 november tot en met dinsdagochtend 30 november terecht in de winterkoudeopvang. De weersomstandigheden zijn zodanig dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen. De vier grote steden hebben daarom besloten de Winterkouderegeling vrijdag in te laten gaan. De opvang is bedoeld voor alle dak- en thuislozen in Amsterdam die niet in staat zijn om bij de aanhoudende kou zelf onderdak te vinden.

De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuislozen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. Als het 's nachts door extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD 's van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat. Ook geven zij aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Toegang tot de opvang
Vanaf vrijdag 26 november kunnen dak- en thuislozen zich tussen 16.30 uur en 22.00 uur melden bij de screenings- en opvanglocatie op de Transformatorweg 6. GGD Amsterdam verzorgt de centrale toegang tot de winterkoudeopvang en verwijst de dak- en thuislozen naar de voor hen passende opvanglocatie.

Opvanglocaties
In Amsterdam hebben de Regenboog Groep, HVO-Querido en het Leger des Heils de opvanglocaties gereed gemaakt. In de opvanglocaties wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen en is er voldoende ruimte om afstand te houden. Bij de opvanglocaties kunnen dak- en thuislozen tussen 16.30 uur en 22.00 uur naar binnen. Ze krijgen een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt. De opvang is gratis.