AMSTERDAM - Amsterdamse dak- en thuislozen kunnen van zaterdag 28 november tot dinsdag 1 december terecht in de winterkoudeopvang. De temperatuur daalt dusdanig dat de vier grote steden hebben besloten de regeling dit weekend in te laten gaan. De opvang is bedoeld voor alle daklozen in Amsterdam die niet in staat zijn om bij aanhoudende kou alternatief onderdak te vinden .


De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuislozen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. Als het ’s nachts door vrieskou of extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD's en gemeenten van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat. Ook geven zij aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Toegang tot de opvang
Op zaterdag 28 november en zondag 29 november kunnen dak- en thuislozen zich tussen 16.30 uur en 22.00 uur direct melden bij de opvanglocatie op de Transformatorweg 6. Op maandag 30 november kunnen dak- en thuislozen zich tussen 14.00 uur en 16.00 uur melden op de Jan van Galenstraat 323, ingang B. De GGD verzorgt de centrale toegang tot de winterkoudeopvang.

Opvanglocatie
In Amsterdam hebben de Regenboog Groep, HVO-Querido en het Leger des Heils de opvanglocaties gereed gemaakt voor de opvang. In de opvanglocaties wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen en is er voldoende ruimte om afstand te houden.