AMSTERDAM - De Amsterdamse Ondernemersprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste ondernemer van de stad, volgens een vakjury en Amsterdammers die hun stem uitbrengen. De DAM Prijs is de prijs voor de meest duurzame onderneming van Amsterdam. Menno Simons van Bocca Coffee is de winnaar van de Amsterdamse Ondernemersprijs (AOP) en Tiemen ter Hoeven van Roetz-Bikes wint de DAM prijs.

Winnaar Amsterdamse Ondernemersprijs
Menno Simons startte in 2001 zijn eigen koffiebranderij in zijn garage in de Jordaan. Inmiddels is Bocca Coffee verkrijgbaar in 750 kantoren, horecazaken en in winkels. Simons koopt zelf koffie in uit Kenia en Ethiopië, waar hij ook een school bouwde. Hiervoor werkt hij nauw samen met de boeren en hij zorgt ervoor dat zijn koffie 100% traceerbaar is. Wethouder Kock (Economische Zaken): “Menno Simons is een Amsterdamse ondernemer met een passie voor eerlijke en lekkere koffie, die zijn steentje bijdraagt aan een betere productieketen”.

Winnaar DAM Prijs
Elk jaar belanden in Nederland minstens één miljoen fietsen op de afvalberg, terwijl belangrijke onderdelen zoals het frame nog goed zijn. Dat moet anders, dacht Tiemen ter Hoeven, oprichter van Roetz-Bikes. Roetz-Bikes maakt fietsen die voor 30 tot 70 procent bestaan uit onderdelen van oude fietswrakken. Wethouder Kock namens de jury: “Roetz-Bikes is een mooi bedrijf dat oude fietsen een tweede leven geeft en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt en in dienst neemt.”

Amsterdammers konden stemmen op hun favoriet. Deze uitslag en de stem van de jury bepaalden samen de winnaars van de Ondernemersprijzen. Zowel de vakjury met vertegenwoordigers van MKB Amsterdam, het bedrijfsleven en de gemeente, als het publiek koos voor Menno Simons van Bocca Coffee als winnaar. Hij kreeg 53% van de publiekstemmen. Simons nam het in de finale op tegen ondernemers Jop van der Graaf van saladebar SLA en Pieter-Bas Broeke van modeketen We Are Labels.

Bij de DAM Prijs was het een spannende strijd tussen Roetz-Bikes, PK Waterbouw en The Albus Hotel. Zowel de vakjury als de online stemmers gingen redelijk gelijk met elkaar op waardoor de drie finalisten eindigden in een nek-aan-nek race. Uiteindelijk heeft Roetz-Bikes gewonnen met 42% van de publieksstemmen. De jury is onder de indruk van de kwaliteit van alle drie de finalisten: “Deze duurzame bedrijven zijn prachtige voorbeelden voor de stad.”

Week van de Ondernemer
De winnaars werden vanochtend door wethouder Udo Kock bekendgemaakt in de RAI tijdens de Week van de Ondernemer. De winnaars ontvingen een cheque voor een publiciteitscampagne ter waarde van 4000 euro.

Meer info:
Voor meer info over de ondernemersprijzen: https://www.amsterdam.nl/ondernemen/ondernemersprijzen/