AMSTERDAM - Vandaag, 28 juni 2017, zou Wim Sonneveld honderd jaar zijn geworden. Het college van burgemeester en wethouders besloot om brug 175 aan de Marnixstraat, over de Leidsegracht, naar de overleden cabaretier te vernoemen.

Wim Sonneveld (1917-1974) was cabaretier en zanger, die samen met Wim Kan en Toon Hermans beschouwd wordt als een van de 'Grote drie van het Nederlands cabaret'. Hij gaf grote bekendheid aan het lied 'Aan de Amsterdamse grachten'. Vanaf 1952 tot aan zijn dood was hij betrokken bij het toenmalige Nieuwe De la Martheater, dat vlakbij deze brug ligt. In het huidige De la Martheater is een zaal naar hem vernoemd.

De nieuwe naam van de brug is mede een initiatief van Daan Bartels, die ­speciale Sonneveldwandelingen organiseert. Samen met Hans van der Woude, beheerder van het cultureel erfgoed van Sonneveld, is hij nauw betrokken geweest bij de besluitvorming over de naam van de brug.

Grote belangstelling

Acteur en presentator André van Duin en wethouder Eric van der Burg onthullen vanmiddag samen het naambord. Collega's acteurs, pers en televisie hebben al grote belangstelling getoond om vanmiddag bij de onthulling aanwezig te zijn.

Heeft u een goede suggestie voor het vernoemen van een van de 1.300 naamloze bruggen in Amsterdam? Kijk op www.amsterdam.nl/bruggen