AMSTERDAM - De verkiezingen voor Amsterdammer en Amsterdammertje van het jaar gaan tóch door. Amsterdammers die zich vrijwillig, vastberaden en heldhaftig inzetten voor stad en samenleving, zetten we weer graag in het zonnetje. Zij inspireren en zijn een voorbeeld. Kent u iemand die is opgestaan voor onze stad en de medemens? Geef uw droomkandidaat uiterlijk 1 maart door.


Deze verkiezingen horen bij onze stad. Gelukkig gaan ze dit jaar toch door, hoewel het er even anders uitzag.

De stichting ‘Amsterdammer van het Jaar’ organiseert het evenement voor de 17e keer. Nobele Amsterdammers krijgen een prachtig podium. Zij zetten zich met hart en ziel in voor hun buren, de buurt, emancipatie, duurzaamheid, gelijke kansen. Of staan op tegen onrecht en misstanden. Zondag 15 mei maakt burgemeester Halsema bekend wie de titels mogen dragen.

Uw droomkandidaat

Kent u iemand die de titel Amsterdammer van het Jaar verdient? Zorg dat deze persoon tussen de 10 genomineerden komt te staan. Tot en met 1 maart kunt u uw favoriete Amsterdammer aandragen.

De stichting kiest uit alle aanmeldingen 10 genomineerden uit. Dé Amsterdammer van het Jaar wordt gekozen door het publiek. In de weken voor de uitreiking stellen we de 10 genomineerden aan u voor. Stemmen kan van 1 tot en met 4 mei op amsterdammervanhetjaar.nl.

Jonge rolmodellen

Een ‘Amsterdammertje van het Jaar’ laat zien dat je al op jonge leeftijd iets positiefs kan doen voor de stad. Zo'n kind is een rolmodel voor de toekomst. “Het is een titel die je hele leven verandert, het heeft impact op je leven, maar ook op dat van andere levens. Ook de nominatie is een hele eer. De kids, de jongeren om je heen die allemaal iets tofs hebben gedaan, motiveren je”, zegt Salim, winnaar Amsterdammertje van het Jaar 2017.

Kent u een heldhaftig Amsterdammertje?

Kent u een Amsterdammertje (8 tot en met 18 jaar) voor de titel Amsterdammertje van het Jaar? Meld uw kandidaat vóór 24 maart aan. Uit de inzendingen worden 10 finalisten gekozen. Half april worden deze finalisten bekendgemaakt in 2 categorieën. Een deskundige jury kiest de 2 winnaars.