AMSTERDAM - De Westertoren staat in de steigers voor onderhoud. Op maandag 27 maart halen we de klokken van het carillon los voor onderhoud. Vanaf dat moment is de toren ongeveer een jaar stil. Maar voor het zover is, stort stadsbeiaardier Boudewijn Zwart nog één keer zijn muziek uit over de stad. Dinsdagmiddag 21 maart om 12.00 uur speelt hij een bijzonder programma op het carillon van de Westertoren.

Boudewijn trekt voor deze gelegenheid alles uit de kast. Niet alleen bespeelt hij het carillon, hij voegt daar ook pianomuziek aan toe. Als klap op de vuurpijl komt om 12.45 uur ter hoogte van het Anne Frankhuis watermuzikant Reinier Sijpkens langsvaren in zijn bootje ‘De Notedop’. Hij speelt al varend een duet met Boudewijn.

Het concert

Vanaf 12.00 uur speelt beiaardier Boudewijn een gevarieerd programma: van klassieke werken van Bach en Mozart tot en met populaire meezingers uit de Jordaan. Het duet met Reinier Sijpkens start om 12.45 uur. De 2 muzikanten spelen samen hun bekende jamsessie ‘van grote hoogte en brede diepgang’. Het concert is voor iedereen in de buurt van de toren te beluisteren.

Toch muziek

Overigens hoeft u de muziek van Boudewijn Zwart en zijn collega-beiaardier Gideon Bodden komend jaar niet te missen. Zij blijven spelen op de andere carillons van Amsterdam.

Werkzaamheden Westertoren

Het onderhoud aan de toren bestaat uit het herstellen van de houten constructie, het metselwerk, het loodwerk en delen van de natuurstenen. Het hout van de toren, de uurwerken en de kroon worden opnieuw geschilderd. We vervangen het frame waaraan de klokken van het carillon hangen, omdat het oude frame verroest is. Ook controleren we de ophanging van de klokken.

Parel van de Jordaan

De Westertoren is misschien wel de bekendste kerktoren van Amsterdam. Op veel plekken zie je de karakteristieke blauwe keizerskroon boven de stad uitsteken. De ‘Parel van de Jordaan’ hoort bij de stad. Door de toren goed te onderhouden, zorgen we dat hij klaar is voor de toekomst. De Westerkerk blijft tijdens het onderhoud in gebruik.