AMSTERDAM - Het aantal werkloze jongeren die geen opleiding volgen is in Amsterdam opnieuw gedaald. De jeugdwerkloosheid onder deze groep jongeren, is afgenomen van 9,2% in 2015 naar 6,8 in 2016. Dat is fors lager dan in andere grote steden  zoals Rotterdam (16%) en Den Haag (18%).  Dat blijkt uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam. 

Onder studerende jongeren is de werkloosheid licht gestegen. Het gaat dan vooral om jongeren die naast hun studie nog een bijbaantje zoeken. Wethouder Vliegenthart (sociale zaken): “Onze aanpak werkt. Door jongeren desnoods thuis op te zoeken en echt bij de hand te nemen tijdens hun zoektocht naar een goede baan, weten we ze van de bank en aan het werk te krijgen. Dat is voor hun toekomst ontzettend belangrijk.”

In Amsterdam worden werkloze jongeren intensief begeleid naar school of naar werk. De gemeente werkt daarin samen met verschillende partijen in de stad. Jongeren kunnen zich melden bij verschillende jongerenpunten in de stad. Samen met een jongerenadviseur kijkt de jongere welke mogelijkheden hij of zij heeft en welke stappen er misschien nog gezet moeten worden. Soms moet de jongere eerst nog bepaalde vaardigheden leren, soms is een vervolgopleiding de beste optie.

Voor jongeren die aan het werk kunnen gaat vervolgens een jobhunter op zoek naar geschikte vacatures. Jongeren die zich niet melden maar volgens de informatie van de gemeente niet werken en niet naar school gaan, worden thuis opgezocht.  Vliegenthart: “Soms moeten we twee of drie keer bij iemand aanbellen maar we zien dat de aanhouder wint. Uiteindelijk zijn jongeren altijd blij als ze aan de slag kunnen.”