AMSTERDAM - Na twee jaar vernieuwingswerkzaamheden is het Anne Frank Huis klaar voor een nieuwe generatie bezoekers. Afgelopen week opende Z.M. Koning Willem-Alexander het vernieuwde museum.

De interesse in het levensverhaal van Anne Frank is onverminderd groot. Veel van onze bezoekers zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa. Het is daarom belangrijk om in het Anne Frank Huis dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Jaarlijks ontvangen we meer dan 1,2 miljoen bezoekers. Daarom zijn we ook onze publieksvoorzieningen gaan uitbreiden en vernieuwen.

BankGiro Loterij
Mede dankzij de extra bijdrage van € 910.000 van de BankGiro Loterij hebben we de museale route kunnen aanpassen en een nieuwe entree, garderobe en educatieve ruimte kunnen realiseren. In het museum geven we meer informatie over wat er in de jaren dertig in Duitsland en tijdens de Jodenvervolging in Nederland is gebeurd. Ook vertellen we meer over het leven van Anne Frank, de andere onderduikers in het Achterhuis en hun helpers. We bieden een audiotour in negen talen; bezoekers kunnen in hun eigen taal de onderduikgeschiedenis tot zich nemen. Het authentieke karakter van het huis is bewaard gebleven; de ervaring en betekenis staan voorop.

Koning Willem-Alexander
Vanochtend was de officiële presentatie van het vernieuwde Anne Frank Huis in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander. In de nieuwe ontvangsthal van het museum was er een speciaal programma voor genodigden. Sprekers waren: Ronald Leopold, algemeen directeur, Ernst Hirsch Ballin, voorzitter Raad van Toezicht, en Garance Reus-Deelder, zakelijk directeur. Daarnaast waren er videopresentaties van het vernieuwde Anne Frank Huis en bijdragen van jongeren. Na het plenaire deel konden de genodigden het vernieuwde museum bezoeken.

Speciale bijeenkomsten
Naast de officiële presentatie vanochtend vinden er speciale bijeenkomsten plaats voor: collega’s van andere musea, relaties, buren, Amsterdammers, en deelnemers van de BankGiro Loterij.

Ontwerp en uitvoering
Het tentoonstellingsconcept is tot stand gekomen in samenwerking met Dagmar en Georg von Wilcken en Wim de Bell. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe opstelling. Het lichtontwerp was in handen van Hans Wolff & Partners. Bruns BV was als integraal producent verantwoordelijk voor de herinrichting van het museum.
Bierman Henket Architecten tekende voor het ontwerp van de bouwkundige vernieuwing met een nieuw entreegebied, meer ruimte voor educatieve programma’s en extra bezoekersfaciliteiten. Salverda Bouw BV voerde het uit.

Mede mogelijk gemaakt
De vernieuwing van het Anne Frank Huis is financieel mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Mondriaan Fonds, het BPD Cultuurfonds en de Breslauer Foundation.