AMSTERDAM - De Weggeefwinkel Beemsterstraat heeft de Omarmprijs 2019 gewonnen. De jury, bestaande uit onder andere wethouder Marjolein Moorman, televisiemaker Beau van Erven- Dorens en ondernemer Annemarie van Gaal, koos dit Amsterdamse initiatief unaniem tot meest inspirerende initiatief in de strijd tegen armoede in de stad. Het was de vijfde keer dat de Omarmprijs werd uitgereikt.

Meerdere categorieën
Dit jaar waren er voor het eerst 4 categorieën. In de categorie ‘Iedereen doet mee’ won De Buurtcamping, In de categorie ‘Iedereen digitaal’ won Stichting aan de knoppen, in de categorie ‘Gelijke kansen voor kinderen’ nam Stichting Move de eerste prijs mee naar huis. Maar de overall winnaar van 2019 viel in de categorie ‘Iedereen perspectief’: De Weggeefwinkel.

‘We waren erg gecharmeerd van dit inspirerende initiatief, juist omdat het zo eenvoudig is en omdat het twee werelden bij elkaar brengt. De Weggeefwinkel brengt aanbod en behoefte bij elkaar en heeft de potentie om groter te worden. Daar willen we hen graag bij ondersteunen’ – aldus juryvoorzitter Marjolein Moorman.

17 oktober: Wereld Armoededag
De Omarmprijs vraagt aandacht voor armoede. Het bijbehorende Omarmseminar bracht verschillende initiatieven met elk een eigen invalshoek op armoede bij elkaar. Op het Omarmplein presenteerden verschillende initiatieven uit de stad zich en gingen vrijwilligers, professionals en belangstellenden in een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek. De Omarmprijs beoogt om taboes over armoede weg te nemen en een stap dichter bij het uitbannen van armoede uit de stad te komen.