AMSTERDAM - De kop is eraf: het is al een paar dagen 2019. Er veranderen een aantal zaken in het nieuwe jaar. We zetten ze voor u op een rijtje.

Optreden tegen overlast
Iedereen merkt het: het wordt drukker en drukker in de stad. Vooral in het centrum zorgt dat voor overlast, veelal van grote groepen, vaak dronken toeristen. Daarom neemt Amsterdam een aantal maatregelen om die overlast tegen te gaan. Zo wordt er strenger gehandhaafd op alcohol op de Wallen en zijn avondrondleidingen er verleden tijd. Dit zijn niet de enige maatregelen, hieronder vindt u er nog een paar.
Meer informatie: www.amsterdam.nl/stadinbalans

Rustiger vaarwater
Ook op het water is het erg druk geworden. Er wordt steeds meer gevaren en dat zorgt ook voor meer overlast. In 2017 kwamen er 30% meer meldingen van overlast op het water binnen dan in 2015. Daarom moeten 17 nieuwe maatregelen de rust op het water een beetje terugbrengen. Zo is het straks verboden om ’s nachts in de binnenstad te varen. Om te varen met meer dan 12 mensen op één boot heb je een vergunning nodig. Tot 23 januari kunt u nog reageren op de plannen.

Snorfietsers naar de rijbaan
Vanaf 8 april verhuizen snorfietsers van het fietspad naar de rijbaan. Ze moeten dan ook een helm op. De nieuwe regel geldt binnen de ring, op een paar uitzonderingen na. Het verkeer in de stad wordt steeds drukker. Het aantal snorfietsen steeg van 7.000 in 2007 naar 35.000 nu. Er gebeuren veel ongelukken, zowel met fietsers als met snorfietsers. De nieuwe maatregel moet de fietspaden veiliger en minder druk maken.
Meer informatie: www.amsterdam.nl/scooter

Parkeertarieven omhoog
Het college wil de binnenstad autoluw maken en verhoogt daarom de parkeertarieven vanaf april. In het centrum gaat u voor een uur parkeren € 7,50 betalen in plaats van de € 5 die het nog tot en met maart 2019 kost. De extra opbrengsten gaan naar maatregelen om de stad bereikbaar en leefbaar houden. Daarnaast investeert Amsterdam komende jaren 400 miljoen in nieuwe trams, metro’s, schone bussen en ov-infrastructuur.
Meer informatie: Verhoging parkeertarieven 2019

Maximaal 30 dagen woning verhuren
Vanaf 1 januari mogen Amsterdammers nog maar 30 dagen per jaar hun woning verhuren. Dat was 60 dagen. Steeds meer mensen verhuren hun woning aan toeristen. Werden er in 2013 nog 4.500 woningen aangeboden voor vakantieverhuur, in 2017 waren dat er al 22.000. Dat zorgt voor overlast in buurten, denk bijvoorbeeld aan steeds wisselende buren en geluidsoverlast. Vandaar deze maatregel.
Meer informatie: www.amsterdam.nl/vakantieverhuur

Hogere lasten
Een aantal lasten stijgt voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Zo worden een rijbewijs, huwelijk - gratis trouwen kan nog steeds - en vergunning duurder. De boete die u moest betalen als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, is afgeschaft. Het kost jaarlijks vele miljoenen om de stad schoon en opgeruimd te houden. Omdat Amsterdam de kosten voor inzameling en verwerking van huishoudelijk afval kostendekkend wil maken en houden, gaat de afvalstoffenheffing omhoog: met bijna 18%. Voor bedrijven is dat zo’n 15%. Eigenaren van woningen en bedrijfspanden en gebruikers van bedrijfspanden betalen dit jaar 2% meer Onroerendezaakbelasting (OZB). Toeristen gaan meer betalen voor hun bezoek aan de stad: de toeristenbelasting stijgt voor de hele stad naar 7%. In 2018 was die in het centrum 6%; in andere stadsdelen was het lager.
Belastingtarieven 2019

Kinderen eerder naar voorschool
Als uw kindje 2 is, kunt u het naar de voorschool brengen. Voorheen kon dat pas met 2,5 jaar. De inkomensafhankelijke bijdrage voor de voorschool gaat naar beneden. De voorschool kan een flinke bijdrage leveren aan de taalontwikkeling van kinderen; eventuele achterstanden worden sneller ingelopen. Toch gaan minder kinderen naar de voorschool dan mogelijk is. Daarom gaat Amsterdam meer investeren in voorlichting over de voorschool en kinderopvangtoeslag.
Dag van de Voorschool