AMSTERDAM - Kerst staat voor de deur en er verstrijkt weer een jaar. Er is een eind maar ook weer een nieuw begin.

En natuurlijk weten wij ook wel dat u niet gek bent. Zo zal een Amsterdammer nooit échte kaarsjes in de boom branden, géén vuurwerk afsteken in de buurt van Artis, géén rotjes naar een ander gooien, lege champagneflessen niet náást de glasbak zetten, kerstbomen niet zomaar op straat smijten en altijd ruim baan maken voor hulpverleners als er iets gebeurt.

Maar aan de andere kant: goede adviezen kun je niet vaak genoeg krijgen. Daarom hier onze beste adviezen, tips en weetjes. Wij wensen u een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar!

Respecteer de boom
De boom bracht licht in donkere dagen en wij bedanken hem daarvoor. Als u het houten kruis en de versiersels verwijdert – ja, óók het engelenhaar - en de boom respectvol naar zijn einde begeleidt, kan de gemeente er ook nog wat mee. Bomen worden namelijk duurzaam verwerkt en gebruikt om groene energie op te wekken en compost van te maken.

Voor elke kerstboom een gratis reep
U kunt hem naar een Afvalpunt bij u in de buurt brengen. Doet u dat op vrijdag 4 of zaterdag 5 januari, dan krijgt u een Tony Chocolonelyreep per ingeleverde boom (zolang de voorraad strekt). De Afvalpunten zijn open van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Het Afvalpunt Henk Sneevlietweg in Nieuw-West is ook op zondag open van 10.00 tot 16.00 uur.

Of: boom aan de rand van de stoep
Brengt u uw boom niet naar een Afvalpunt, leg hem dan vanaf 2 januari vóór 7.00 uur aan de rand van de stoep bij de weg. Wij gaan van 2 tot en met 11 januari de hele stad door, speciaal om uw kerstbomen op te halen. In stadsdeel Centrum, Zuid, West, Nieuw-West en Noord gebeurt dat dagelijks. In stadsdeel Oost mag u uw kerstboom op de grofvuildag om 7.00 uur op de grofvuilplek leggen. In Watergraafsmeer komen we donderdag. In Zuidoost komen we langs op 4 januari en van 7 t/m 11 januari.

Knallen op de kop van Java
Dit jaar is er om twaalf uur een spetterende vuurwerkshow op de Kop van Java. U kunt het vuurwerk bekijken vanaf het Java-eiland, de Jan Schaeferbrug en de Noordwal. Het thema is ‘Amsterdam BE KIND’.

Er is het mooiste siervuurwerk te zien, dus het is totaal overbodig om zelf vuurwerk mee te nemen en af te steken. 1. Het valt volledig in het niet 2. Je kunt er een ander mee verwonden, dat wil je niet.

Oprotjes
Heeft u last van vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de toegestane tijden (op Oudejaarsavond van 18.00 tot 02.00 uur), dan belt u met 14 020. Of u vult een online formulier in. Bij levensbedreigende situaties belt u natuurlijk meteen de politie. Vermoedt u dat er illegaal vuurwerk is opgeslagen dan belt u de politie op 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800 7000. Zie: Melding maken

Alles over vuurwerk kopen, afsteken, opruimen en overlast melden vindt u op www.amsterdam.nl/vuurwerk

Denk om dichte deuren
Op dinsdag 25, woensdag 26 december 2018 en dinsdag 1 januari 2019 zijn alle 7 Stadsloketten dicht. Ook de Stadsbank van Lening, Bureau Gevonden Voorwerpen, het Fietsdepot en de Afvalpunten zijn gesloten.
Zie: Openingstijden

Parkeren gratis, behalve…

Op feestdagen betaalt u alleen in de buurten waar op zondag betaald parkeren is. Kijk op www.amsterdam.nl/parkeertarieven of er zondag betaald parkeren is waar u wilt parkeren. Is er geen betaald parkeren op zondag? Dan kunt u daar op de kerstdagen en nieuwjaarsdag dus gratis parkeren.
Zie: Parkeren op feestdagen

Zak naar buiten

Ook onze afvalmedewerkers zijn graag thuis met kerst. Op eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag halen we daarom geen huisvuil of grofvuil op. Wel legen we hier en daar de ondergrondse containers.

Elk stadsdeel heeft andere regels en tijden voor het op straat zetten van uw afval rond de feestdagen. Kijk op www.amsterdam.nl/afval voor meer informatie.

Haal een zak
Op dinsdag 1 januari kunt u die calorieënbommen van de nacht ervoor op eenvoudige wijze verbranden: pak een bezem en ruim uw vuurwerkafval op. Opgeruimd staat netjes! En vooruit, nog ééntje: een goed begin is het halve werk. Als u uw buren optrommelt, wordt het vast ook nog gezellig. Er zijn vast nog wel een paar bollen en flappen over. Die u dan de dag erna weer moet zien te verbranden…

Vanaf vrijdag 21 december kunt u speciale vuurwerkafvalzakken ophalen bij officiële vuurwerkverkooppunten, Afvalpunten en Stadsloketten. Gevuld met vuurwerkafval kunt u ze net als uw huisvuil afvoeren: op de inzameldag op straat of in de ondergrondse container. Uit het vuurwerkafval kan plastic en papier worden gemaakt!

Busje komt zo

Gaat u naar vrienden, familie of een feestje met de jaarwisseling? Houd u er rekening mee dat het GVB een aangepaste dienstregeling heeft. Kijk voor meer informatie op www.gvb.nl/kerstvakantie of bekijk de kaart(PDF, 1 MB) met informatie over het nachtvervoer tijdens nieuwjaarsnacht.

Afgesloten
De Nieuwmarktbuurt en Amstel-Rokin-Dam worden, net als vorig jaar, afgesloten voor autoverkeer. In verband met de vuurwerkshow op de Kop van Java is de Jan Schaeferbrug afgesloten voor autoverkeer van 21.00 tot 01.30 uur. En de Noordwal tussen 23.30 uur en 00.30 uur.

Waar zijn de feestjes?
Kijk op de website van I amsterdam.

Meer weten
www.amsterdam.nl/oudennieuw