AMSTERDAM - De compleet vernieuwde Walter Süskindbrug is terug op zijn plek en vanaf vandaag weer begaanbaar voor fietsers en voetgangers. De dubbele ophaalbrug in het centrum van Amsterdam is na bijna 50 jaar in gebruik te zijn geweest in februari dit jaar gedemonteerd en de afgelopen maanden grondig gerenoveerd.


De nieuwe brug, voorzien van een stalen skelet, is beter bedienbaar en zorgt voor minder onderhoud. De brug is vernoemd naar Walter Süskind. Samen met vele anderen was hij verantwoordelijk voor het redden van honderden Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De brug werd vandaag symbolisch in gebruik genomen door het onthullen van de gedenkplaquette in het bijzijn van verschillende familieleden van Süskind. De nieuwe brug kan weer honderd jaar mee.

Op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Herengracht hebben in de loop der eeuwen verschillende bruggen gelegen. In 1972 is een brug gebouwd, geïnspireerd door de Magere Brug, die de naam Walter Süskindbrug kreeg. De nieuwe Walter Süskindbrug is een replica van deze brug, een moderne en duurzame brug met een authentieke uitstraling. De brug heeft een stalen skelet gekregen, LED-verlichting en het aandrijvingsmechanisme is anders zodat de brug ook op afstand bedienbaar is. De brug is voor een groot deel op een andere locatie gebouwd. Hierdoor was er tijdens de werkzaamheden minder overlast voor de buurt en bleef de hoofdvaarroute bereikbaar voor de scheepsvaart.

Wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit): "De vernieuwde Walter Süskindbrug ligt weer op zijn plek en daar zullen veel Amsterdammers blij mee zijn. De markante brug over de Nieuwe Herengracht is een veelgebruikte brug, waar wekelijks zo'n 70.000 fietsers en voetgangers overheen gaan. Mooi om te zien hoe de brug zijn historische uiterlijk heeft behouden, maar wel duurzaam gebouwd is zodat hij weer zo'n 100 jaar meekan. Bijzonder om de brug weer in gebruik te nemen in het bijzijn van de familie Süskind."

Walter Süskind

De Joodse zakenman Walter Süskind vluchtte in 1938 uit nazi-Duitsland naar Nederland. Als beheerder van de Hollandse Schouwburg kon Süskind zonder argwaan te wekken de gegevens van honderden Joodse kinderen vervalsen of laten verdwijnen. Samen met de crèchedirecteur Henriëtte Pimentel, schooldirecteur Johan Verhulst, Piet Meerkerk en leden van de Naamloze Vennootschap, het Utrechts Kindercomité, de Trouwgroep en de Amsterdamse Studentengroep heeft hij zo honderden kinderen gered van deportatie naar vernietigingskampen. In 1944 is het gezin Süskind via Westerbork en Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd. Walter Süskind stierf uiteindelijk rond 28 februari 1945 op een onbekende plek, mogelijk tijdens een van de transporten van kamp naar kamp, de zogenaamde dodenmarsen.