AMSTERDAM - Op maandag 6 en dinsdag 7 februari zijn tien zelfpersende afvalbakken geplaatst op de Oudezijds Achterburgwal. De persbakken kunnen vier keer meer afval opvangen dan de afvalbakken die er stonden. Het zijn de eerste afvalbakken met een persinstallatie voor het Wallengebied.

De drukte in het Wallengebied neemt toe. En meer bezoekers zorgen voor meer afval. Daarom worden er deze week tien zelfpersende afvalbakken geplaatst op de Oudezijds Achterburgwal, tussen de Oude Hoogstraat en de Stormsteeg.

Afval persen

De persinstallatie werkt op zonne-energie en verdicht tot zeven keer het afval. Er kan dus 840 liter afval in één bak. Bovendien kunnen de afvalbakken op afstand via een computer of tablet in de gaten worden gehouden. Als de maximale vullingsgraad van de afvalbak is bereikt, geeft een sensor in de bak dit tijdig aan. Vervolgens stuurt het systeem in de afvalbak een e-mail naar de Reiniging van stadsdeel Centrum. Zo kan het legen van de afvalbak nauwkeurig worden gepland wanneer dat nodig is.

Geen lediging tijdens drukte

De zelfpersende afvalbakken worden aan het begin van de avond en in de ochtend geleegd. In de tussentijd hoeft er dus geen voertuig meer over de Oudezijds Achterburgwal te rijden, omdat de afvalbakken voldoende capaciteit hebben om het afval ’s nachts op te vangen.

Verplaatsing 200 liter afvalbakken naar Oudezijds Voorburgwal

Na het plaatsen van de zelfpersende afvalbakken, worden dertien 200 liter afvalbakken van de Oudezijds Achterburgwal naar de Oudezijds Voorburgwal verplaatst, tussen de Damstraat en Nieuwebrugsteeg. Zo wordt de capaciteit van de afvalbakken beter verdeeld en afgestemd op de drukte in het gebied.

Samen werken aan een schone stad

De plaatsing van de 10 zelfpersende afvalbakken is een opmaat naar nog meer maatregelen die de gemeente neemt om de straten van Amsterdam slimmer en efficiënter schoon te maken. Dankzij het Aanvalsplan Schoon Amsterdam 2017 komen er o.a. nog meer zichtbaar en herkenbare afvalbakken in de stad, extra schoonmaakteams, wordt wildplak en graffiti aangepakt en gaat de gemeente met nog meer ondernemers de samenwerking zoeken voor een schonere straat.