AMSTERDAM - Op woensdag 22 maart is het Nationale Boomsfeestdag. Op deze dag voorziet de stichting Urban Street Forest de flat Kikkenstein in De Bijlmer van boompjes. Een goed idee, want planten en bomen maken de stad schoner.

Flatbewoners, scholieren van de De Blauwe Lijn en vrijwilligers van Urban Street Forest (USF) planten samen op Nationale Boomfeestdag boompjes op balkons. Bomen kleuren de wijk, dempen geluiden en maken de lucht schoner. Een boompje op élk balkon…en je hebt zo een verticaal bos.

Groene stad, groene planeet

Urban Street Forest is een stichting die pleit voor een groene stad en planeet. In samenwerking met buurtbewoners, winkeliers en lokale organisaties schenkt Urban Street Forest boompjes aan bewoners van een grauwe flat. Voor elke boom hier, plant de organisatie óók een boom in een ontwikkelingsland.

Planten en bomen: groen maakt de stad schoner

Bomen, hagen en planten verbeteren de luchtkwaliteit. Zo vangen bomen stikstofoxide, ozon, ammoniak en zwaveldioxide. Niet alle soorten groen werken hetzelfde. Zo nemen coniferen vooral fijnstof op en loofbomen vooral veel ozon en stikstofoxide. Deze verschillen zitten hem in de bladvormen en -structuren. De keuze voor beplantingstype en boomsoort bepaalt in welke mate de lucht verbeterd.

Een palmboom op uw balkon

Alle beetjes helpen. U heeft een balkon? Waarom dan geen boompje! Met bijvoorbeeld een palmboom waant u zich midden in Amsterdam in tropische sferen. De plant is sierlijk en makkelijk te onderhouden. Een palmboom heeft niet persé lange warme zomers nodig. Dat is mooi, want warme zomers hebben we toch niet vaak.

Nationale Boomfeestdag

De Nationale Boomfeestdag is elk jaar op de derde woensdag in maart. Het doel van de Boomfeestdag is om kinderen de functies en de waarde van bomen te laten inzien. De Stichting streeft ernaar dat ieder kind tijdens zijn of haar lagereschooltijd minimaal één keer een eigen boom plant. Ook in andere landen wordt aan (nationale) boomplant of -feestdagen gedaan.