AMSTERDAM - Sneeuwval en gladheid kunnen grote problemen in het verkeer veroorzaken. Het bestrijden van gladheid is een belangrijke taak waarvoor de gemeente en bewoners gezamenlijk verantwoordelijk zijn.

Wat doet de gemeente?
Van 1 november tot 1 mei werkt de gemeente actief aan gladheidbestrijding. In deze periode wordt het weer goed in de gaten gehouden. Bij een voorspelling van gladheid wordt preventief gestrooid. Dit gebeurt veelal midden in de nacht, voordat de ochtendspits begint.

De gemeente is verantwoordelijk voor het strooien van het hoofdnet fiets en het hoofdnet auto’s in Amsterdam. De Rijksoverheid strooit de ring en de provinciale wegen. De gemeente strooit niet op stoepen, voetpaden en binnenwegen in de wijken. En meestal ook niet in parken en recreatiegebieden. Dit wordt met borden aangegeven.

Dit kunt u doen
De gemeente bestrijdt de gladheid niet op trottoirs, voetpaden en binnenwegen in de wijken, omdat dit te hoge kosten met zich meebrengt en het milieu extra belast. Bewoners en ondernemers worden verzocht om de eigen stoep sneeuwvrij te maken door de sneeuw op te ruimen en/of zout te strooien. Op deze locaties kunt u zout halen. U kunt ook (strooi)zout halen bij uw lokale supermarkt of bij tuincentra.

Tips
Zorg voor uw eigen veiligheid en die van uw buren. Met een sneeuwruimer, bezem, zand of keukenzout komt u al een heel eind.Wacht niet te lang met zout strooien, anders vriest het aan.Gebruik strooizout op een verstandige en verantwoorde manier. Dat wil zeggen: gebruik het zout met mate. Dit is namelijk schadelijk voor het milieu en het tast planten en bomen aan.Pas uw rijsnelheid aan als u de weg opgaat en schaf winterbanden voor uw auto aan.