AMSTERDAM - Voor haar jarenlange vrijwilligerswerk ontvangt Bep Oenen-Stricker vandaag de Amsterdamspeld. Ze krijgt de onderscheiding thuis uit handen van Erna Berends, voorzitter van de bestuurscommissie Noord. Mevrouw Oenen-Stricker spande zich onder meer in voor de bewoners van het verzorgingshuis Sint Jacob en bij stichting Elythé bij Petra.

Tot 2015 was mevrouw Oenen-Stricker meer dan 20 jaar vrijwillig werkzaam voor de voormalige Stichting Sint Jacob woonzorgcentra, op de Plantage Middenlaan. Zij hielp daar ongeveer iedere week twintig tot veertig uur. Mevrouw Oenen-Stricker begeleidde de ouderen, ondersteunde de spelmiddag en verkocht kleding. Met de opbrengsten van de verkoop werd ook het jaarlijkse uitje mede bekostigd.

In 2014 ging mevrouw Oenen-Stricker een nieuwe uitdaging aan en startte als vrijwilliger voor Stichting Elythé bij Petra waar zij tot op heden actief is. Bij Stichting Elythé bij Petra wordt kleding verkocht waarvan de opbrengst ingezet wordt voor verschillende doeleinden. Zo heeft mevrouw Oenen-Stricker 76 buurtkinderen van winterkleding voorzien met het project ‘Buurt noodhulp’. Ook worden verschillende andere goede doelen financieel bijgestaan zoals Stichting Kinderen Kankervrij, Stichting Opkikker en KWF Kankerbestrijding. Hiernaast kookt zij in de gaarkeuken wanneer deze door de stichting opgezet wordt. Toen de winkelkassa van de stichting werd gestolen, wist mevrouw Oenen-Stricker, ondanks haar hoge leeftijd van eind 70 jaar, de dief verderop in de straat te pakken te krijgen.

Ten slotte staat mevrouw Oenen-Stricker erom bekend zich om anderen in de wijk te bekommeren. Zij stelt haar woonkamer open voor buurtbewoners. Hiernaast ondersteunt ze ook de zieken en ouderen in de buurt door te zorgen voor de tuinen, boodschappen te halen en voor ze te koken.

Amsterdamspeld
De Amsterdamspeld is bedoeld voor Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op bijzondere wijze en onbetaald hebben ingezet voor de Amsterdamse samenleving op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. En voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving.