AMSTERDAM - Rikkert werkt naast zijn vaste baan ook als vrijwilliger. “Het is een van de beste manieren om je in te zetten voor je buurt of stad. Je leert nieuwe mensen kennen, doet nieuwe ervaringen op.” Amsterdam zoekt nieuwe vrijwilligers. Het aanbod is enorm groot.

Met een bakfiets gaat Rikkert op zaterdagochtend op pad door West. Hij haalt overgebleven voedsel op bij groentewinkels en supermarkten. Als z’n bakfiets volgeladen is, begint het creatieve werk. Met het opgehaalde voedsel koken vrijwilligers van BuurtBuik op zaterdag een complete maaltijd voor zo’n 50 buurtbewoners. Rikkert: “Dat is een superleuke puzzel. Wat wordt het menu deze week? We koken heel gevarieerd.”

‘Het werk past bij mij’


Hoe kwam Rikkert terecht bij BuurtBuik? “Ik kreeg een nieuwe baan met daarin meer ruimte om ook andere dingen te doen, zoals vrijwilligerswerk. Mijn werkgever stimuleert dat. Mijn moeder werkt ook als vrijwilliger bij de voedselbank, en ik zie met hoeveel plezier zij dat doet. Ik ging op zoek en kwam al snel terecht bij BuurtBuik. Ik houd van koken, en vind het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Daarom past dit werk goed bij mij. Dat is belangrijk, dat je werk doet dat je leuk vindt.”

Koken voor 50 mensen

“Ik leer veel, zoals koken in een vrijwel professionele keuken voor 50 mensen. Dat kan je niet zomaar, dat is best ingewikkeld, dat moet je echt leren. En nu ben ik coördinator, daar leer ik ook weer van. Ook ga ik nog in het bestuur en doe ik zo bestuurservaring op. Dat is ook mooi meegenomen. Als je wilt, kan je echt verder komen. Dat hoeft natuurlijk niet.”

Vrolijk en voldaan het weekend in

“Het vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening. Het is een supergoede mix met mijn vaste baan. Als ik zaterdagochtend gewerkt heb bij BuurtBuik, ga ik vrolijk en voldaan mijn weekend in. Ik leer nieuwe mensen kennen, en ik doe wat voor de buurt. Dat voelt goed. We helpen vooral mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook ben ik me veel bewuster geworden van eten en hoe verspillend we daarmee omgaan.”

Vrijwilligers gevraagd

Amsterdam zoekt veel nieuwe vrijwilligers. In coronatijd zijn veel vrijwilligers gestopt. Nu alle activiteiten weer op gang komen, zijn onze vrijwilligers weer hard nodig. Doe het! Voor uzelf en voor uw buurt. U kunt het ook doen als sociale stage, als herintreder, om uw cv te verrijken, om nieuwe ervaring op te doen of uw vaardigheden te verbreden.

Van zingen tot dieren verzorgen

Er is van alles te doen. Van buddy tot werken in de natuur, van webredacteur tot chauffeur, van zingen met ouderen tot fotograferen. Van helpen in een museum tot dieren verzorgen op een kinderboerderij. Van kleine klusjes tot grote projecten en wekelijkse of maandelijkse activiteiten.

Hulp bij het zoeken

U kunt hulp krijgen bij het vinden van leuk en zinvol vrijwilligerswerk dat aansluit bij uw talenten, wensen en agenda. Ga voor hulp en voor een overzicht van alle mogelijkheden naar vca.nu/voor-vrijwilligers/vrijwilligerswerk-vinden.

Ook werken bij Buurtbuik? Ga naar buurtbuik.nl.

Campagne

Van 16 tot 29 maart ziet u in de digitale reclameborden op straat een campagne om Amsterdammers te motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen.