AMSTERDAM - Dinsdag 27 juni heeft Ruud van Helden de Andreaspenning ontvangen uit handen van stadsdeelbestuurder Lotte Terwel (Centrum). De onderscheiding werd aan hem uitgereikt na zijn laatste ledenvergadering als voorzitter van de Vrienden van Stadsherstel. Hij ontving de Andreaspenning vanwege zijn langdurige en bijzondere inzet voor erfgoed en monumentenherstel voor de stad.


Ruud van Helden was 35 jaar voorzitter van de Vrienden van Stadsherstel. De Vrienden van Stadsherstel helpen Stadsherstel met het aankopen, restaureren, herbestemmen en openstellen van Amsterdamse monumenten en dragen bij aan het behoud van het restauratieambacht. Van Helden leverde met zijn enthousiasme voor het monumentale Amsterdam een belangrijke bijdrage aan de stijging van het ledenaantal van 1.000 naar 4.500 betalende leden. Dankzij deze ledengroei konden meer dan 200 monumenten van Stadsherstel in Amsterdam worden gerenoveerd.

Ruud van Helden is een betrokken en veelzijdige vrijwilliger. Hij heeft veel stichtingen geholpen bij de oprichting of met actuele vraagstukken, waaronder: het Stedelijk museum, Artis, Carré en het Scheepvaartsmuseum. Hij is voorzitter van de stichting Zadelhoff Cultuurfonds en was bestuurslid bij Vrienden van de Nieuwe Kerk.

Van Helden zette zich ook in voor het behoud en het onder de aandacht brengen van de werken van de in Amsterdam geboren Joodse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Samen met de dochters van de schilder richtte hij de stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam op. De stichting redde tientallen werken van de schilder bracht een catalogus en diverse boeken over hem uit.

Ruud van Helden ontvangt de Andreaspenning vanwege zijn langdurige inzet en betrokkenheid voor kunst en cultureel erfgoed in Amsterdam.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.