AMSTERDAM - 15 gemeenten en 14 corporaties in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland bereiden samen een nieuwe toewijzing van sociale huurwoningen voor. Het voorstel geeft woningzoekenden die dringend op zoek zijn naar een sociale huurwoning meer kans om een woning te vinden. Na een uitgebreid participatietraject en overleg met alle partijen ligt er nu een voorstel op hoofdlijnen. Uitwerking volgt nadat alle 15 gemeenteraden zijn geconsulteerd. De raden besluiten eind 2020 definitief over het voorstel.

Resultaat samenwerking
Wethouder Laurens Ivens (voorzitter van het bestuurlijk overleg woonruimteverdeling van de regio) is tevreden met dit resultaat: “Het is mooi dat we met 29 partijen tot dit voorstel voor de verdeling van de sociale huurwoningen zijn gekomen. En dat ook inwoners konden meebeslissen over de groepen mensen die een extra steun in de rug zouden moeten krijgen. Woningen zijn schaars en zo zorgen we er voor dat de sociale huurwoningen terecht komen bij de mensen die de woning het hardst nodig hebben.”

Voorstel op hoofdlijnen
In het huidige systeem van woonruimteverdeling is inschrijfduur het uitgangspunt. Degene die het langste ingeschreven staat is als eerste aan de beurt. Daarmee doen we geen recht aan woningzoekenden die dringend op zoek zijn naar een woning en nog geen of weinig inschrijfduur hebben. In het nieuwe voorstel wordt daarom naast inschrijfduur ook rekening gehouden met de omstandigheden van de woningzoekende en het zoekgedrag. Het systeem van toewijzing bij urgentie blijft bestaan. Ook blijft een flink deel van de woningen beschikbaar voor huishoudens die geen dringende omstandigheden of urgentie hebben.

Nieuwe volgorde: wachten, zoeken en spoed

Het nieuwe systeem werkt met verschillende soorten punten: wachtpunten (inschrijfduur), zoekpunten (de mate waarin iemand actief zoekt naar een woning) en spoedpunten. Spoedpunten worden toegekend bij drie omstandigheden: gescheiden mensen met kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren. Met deze wacht-, zoek- en spoedpunten bouwen woningzoekenden een totaal aantal punten op. Daarmee wordt hun plaats op de ranglijst bepaald.

Participatie
Alle 15 gemeenten en 14 corporaties werken sinds 2018 samen aan deze nieuwe toewijzingsregels voor sociale huurwoningen. In 2019 zijn inwoners uitgebreid betrokken via een regionale enquête, lokale discussieavonden en focusbijeenkomsten voor jongeren en overige huurders. 23.000 mensen hebben de enquête ingevuld. Bewoners is onder meer gevraagd welke woningzoekenden voorrang moeten krijgen. De drie meest genoemde omstandigheden: gescheiden met kinderen, inwonende gezinnen en thuiswonende jongeren, zijn 1 op 1 overgenomen.

Verdere uitwerking
Na bespreking van het voorstel op hoofdlijnen in de 15 raden wordt het voorstel verder uitgewerkt en eventueel aangepast op basis van de reacties. Daarna wordt het aangeboden aan de colleges van B&W. Aan de colleges wordt verzocht het voorstel vrij te geven voor inspraak. Dat is het moment dat bewoners in alle gemeenten formeel kunnen laten weten wat zij vinden van dit voorstel. Als daarna alle gemeenteraden instemmen kunnen de nieuwe toewijzingsregels naar verwachting in de eerste helft van 2021 van kracht worden.

Meer informatie is te vinden op www.voorwieisdesocialehuurwoning.nl