AMSTERDAM - Vandaag, maandag 13 september 2021, is Nicolette Schmidt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege haar jarenlange vrijwillige inzet als voorlichter op het gebied van seksuele diversiteit en genderidentiteit aan jongeren in de regio Amsterdam. Schmidt ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Rutger Groot Wassink.


Sinds 2004 geeft Schmidt voorlichting namens COC Amsterdam, de belangenorganisatie voor LHBTIQ+-ers. Door met jongeren in gesprek te gaan, haalt zij diversiteit en genderidentiteit uit de taboesfeer. De honderden voorlichtingslessen die Schmidt tussen 2004 en 2020 gaf, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie en acceptatie van seksuele diversiteit- en genderidentiteit onder Amsterdamse jongeren.

Schmidt is sinds 2008 als bestuurslid verantwoordelijk voor de intake van nieuwe voorlichters bij COC Amsterdam. Haar professionele selectieprocedure heeft geleid tot een flinke verbetering van het vrijwilligersbeleid bij COC Amsterdam.

Vanwege haar belangeloze en belangrijke inzet gedurende ruim vijftien jaar voor het geven van voorlichting over seksuele diversiteit en genderidentiteit aan jongeren in Amsterdam en omstreken is Nicolette Schmidt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.