AMSTERDAM - Deze jaarwisseling is het afsteken van vuurwerk verboden. Om mensen in de gelegenheid te stellen om veilig afstand te doen van hun vuurwerk, kunnen inwoners (particulieren) uit Amsterdam, Uithoorn, Ouder-Amstel, Diemen, Amstelveen en Aalsmeer (de VrAA) hun vuurwerk op 24 en 27 december zonder gevolgen inleveren bij in totaal 6 inleverpunten in Amsterdam en Uithoorn.

De inleverpunten zijn makkelijk per auto te bereiken. Het vuurwerk dient veilig vervoerd te worden, dat wil zeggen zo veel mogelijk in de originele verpakking. Het is vanwege de veiligheid niet de bedoeling dat mensen met het openbaar vervoer (OV) naar het inleverpunt komen.

Inleverlocaties
Op de volgende tijdstippen en locaties kan vuurwerk worden ingeleverd:

Donderdag 24 december 10.00 uur tot 13.00 uur
Parkeerplaats Sporthallen Zuid aan het Burgerweeshuispad in Amsterdam Zuid

Donderdag 24 december 14.00 uur tot 17.00 uur
Parkeerplaats Sportpark Voorland aan het Voorlandpad in Amsterdam Oost

Zondag 27 december 10.00 uur tot 13.00 uur
Parkeerterrein achter de werf aan Volendammerweg 310 in Amsterdam Noord Parkeerterrein/Evenemententerrein Legmeer-West aan de Randhoornweg in Uithoorn

Zondag 27 december 14.00 uur tot 17.00 uur
Parkeerplaats Sportcentrum Ookmeer aan de Dokter Meurerlaan in Amsterdam-Osdorp P12A aan de Holterbergweg in Amsterdam Zuidoost

Inwoners van Amsterdam en de Amstellandgemeenten die nog vuurwerk hebben, kunnen dit op 24 en 27 december anoniem en zonder consequenties, op bovenstaande locaties inleveren. Dit geldt voor alle typen vuurwerk tot een maximum van 25 kilo per persoon.

Veilig inleveren
De locaties zijn onder meer afgestemd met de Brandweer. Een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf is op de geselecteerde locaties en tijdstippen met een geprepareerde wagen aanwezig om het vuurwerk op een veilige manier in te nemen. Het bedrijf zal het vuurwerk vervolgens verpakken en het vervoer, de opslag en de uiteindelijke vernietiging organiseren. Ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn inleverpunten voor vuurwerk.

Schertsvuurwerk toegestaan met jaarwisseling Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is klein vuurwerk zoals sterretjes afsteken en knalerwten (categorie F1) wel toegestaan. Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken. Lees meer informatie over Vuurwerk op de website van Rijksoverheid.