AMSTERDAM - Tegenvallers vanuit de Rijksoverheid en onzekere economische vooruitzichten dwingen het college van B en W in de Voorjaarsnota 2025 tot scherpe keuzes en alleen de meest noodzakelijke investeringen. Sportaccommodaties en de welzijnsvoorzieningen in de buurt worden gecompenseerd voor stijgende kosten. Woningcorporaties krijgen financiële steun voor de aanpak van schimmelwoningen. Ook komt er extra geld voor de Aanpak Noord, de meldpunten zorg- en overlast en het programma Online leefwereld. Omdat de kosten van het gemeentelijke apparaat stijgen, ligt er een opgave om deze kosten naar beneden te brengen.


Wethouder Hester van Buren (Financiën): “Amsterdam is financieel gezond, maar vanwege rijksbezuinigingen en een tegenvaller vanuit het gemeentefonds investeert het college bij deze voorjaarsnota alleen daar waar het echt noodzakelijk is. We hebben extra geld vrijgemaakt voor zorg en welzijn, goede woningen, sport en jongeren. Tegelijkertijd houden we de stad financieel weerbaar voor de toekomst. Het is onze inzet om na de zomer, bij de Begroting 2026, lastenverhogingen te voorkomen”

Onzekere vooruitzichten 

De financiële en economische vooruitzichten zijn onzeker. Bovendien heeft Amsterdam te maken met een forse tegenvaller in de inkomsten van het Rijk, die oploopt tot jaarlijks zo'n 43 miljoen euro. Veel Amsterdammers worden getroffen door de bezuinigingen van het kabinet, waaronder de grote bezuinigingen op onderwijs. Dit dwingt het college tot pijnlijke keuzes, waardoor bijvoorbeeld straks niet alle kinderen op hun tweede naar de voorschool kunnen. Het college maakt een uitzondering voor kinderen met kans op een ontwikkelachterstand.

Daar komen de nog altijd niet volledig opgeloste rijksbezuinigingen op het gemeentefonds (het ‘ravijn’) en de bezuinigingen op de jeugdzorg nog bij. Van de 100 miljoen euro die bij de begroting was gereserveerd voor tegenvallers resteert nog 10 miljoen euro om eenmalig kwetsbaarheden op te kunnen vangen.

Voorjaarsnota: bijsturen waar nodig

De voorjaarsnota maakt het mogelijk om de begroting voor het huidige jaar aan te passen op basis van financiële mee- en tegenvallers. Er wordt gekeken of er geld nodig of over is en waar in de stad extra investeringen nodig zijn.

Extra inzet in 2025

Omdat de financiële positie van woningcorporaties onder druk staat, stelt het college extra geld beschikbaar voor onder meer de aanpak van schimmelwoningen en verhuur aan kwetsbare groepen. Deze steun verzacht ook de impact van de eerdere OZB-verhoging. Het college trekt ook meer geld uit voor de Aanpak Noord, vanwege de grote opgaven in dit stadsdeel.

Er komt geld beschikbaar voor het programma Online leefwereld om de digitale weerbaarheid van jongeren te vergroten. Het centrale meldpunt onbegrepen gedrag en de meldpunten zorg- en woonoverlast in de stadsdelen krijgen daarnaast meer middelen om het aantal incidenten te verminderen met mensen die onbegrepen en onveilig gedrag vertonen. Sportclubs en welzijnsvoorzieningen in de buurten krijgen meer geld vanwege gestegen (energie)kosten. Ook wordt extra geld uitgetrokken om armoedebestrijding op niveau te houden.

Vooruitblik Begroting 2026

In de Begroting 2026, die in september wordt gepresenteerd, wordt inzicht geboden in de financiële vooruitzichten en investeringen voor de komende jaren. Het college wil de stad en de financiën goed achterlaten en een nieuw bestuur niet confronteren met tekorten. Daarom wil het college de programma’s en budgetten die ook volgend jaar nodig zijn zoveel mogelijk door laten lopen. Het college wil in 2026 lastenverzwaringen voor inwoners en bedrijven voorkomen.

Voor jeugdzorg geldt dat het college in de lijn van de jeugdvisie extra investeert om de omgeving van jongeren te versterken en zo te zorgen dat minder jeugdzorg nodig is. Als de toegewezen compensatie vanuit het Rijk onvoldoende blijkt, kijkt het college bij de begroting naar oplossingen om te voorkomen dat jongeren hier de dupe van worden.

Er ligt een opgave om de kosten van de ambtelijke organisatie te reduceren. Het college komt bij de begroting met een uitwerking voor deze opgave. Tegelijkertijd werkt het college aan een plan om de gemeente rechtvaardiger en betrouwbaarder te maken en besluitvorming en uitvoering effectiever te laten verlopen, om het vertrouwen van Amsterdammers in de gemeente te vergroten.

Vervolg:

Van 25 juni tot 3 juli wordt de voorjaarsnota behandeld in de raadscommissies. Op 10 juli wordt de Voorjaarsnota 2025 besproken in de gemeenteraad.