AMSTERDAM - In Nieuw-West kregen 11 voorheen anonieme bruggen op 17 januari 2017 officieel een naam. Leve de Rita Reysbrug, Bessie Smithbrug, Jan Brouwerbrug en de…enzovoorts! Veel meer bruggen - ook in andere stadsdelen natuurlijk - volgen binnenkort. Houdt u www.amsterdam.nl/actueel in de gaten.

Er waren eens 1334 bruggen zonder naam in Amsterdam. Ongewenst, want wáár spreek je af als je niet verder komt dan ‘die ene dingesbrug’. Laat staan dat het handig is voor hulpdiensten met haast. En zeg nou zelf, hoe charmant is een stad met anonieme bruggen? Iedereen dacht mee. Alle namen waren welkom. Een lokale beroemdheid, gewoon een bijzonder mens? Iemand die veel betekend heeft voor de stad?

Hieronder leest u welke bruggen er tot nu toe zijn benoemd in stadsdeel Nieuw-west.

Rita Reysbrug (1866) Rita Reys wordt ´First Lady of European Jazz’ genoemd. In deze buurt zijn diverse Jazz musici vernoemd.

Karl Popperbrug (305): Sir Karl Raimund Popper wordt algemeen beschouwd als een van de meest toonaangevende wetenschapsfilosofen vanwege zijn introductie van het falsificatieprincipe om wetenschap van niet-wetenschap te onderscheiden. Naam sluit aan bij die van andere in deze buurt vernoemde wetenschapsfilosofen.

Conny van Rietschotenbrug (607) Conny van Rietschoten is Nederlands bekendste zeiler van de 20e eeuw. Hij won tweemaal de Whitbread race around the world, thans bekend als de Volvo Ocean Race. Tot nu toe is hij de enige schipper die tweemaal deze race won.

Veenderijbrug (639) Deze brug is er rond 1919 gekomen als ophaalbrug over de Scheisloot. Deze diende voor de ontvening van de Osdorper Binnenpolder toen ook de tocht achter de Osdorperweg verbreed werd tot Osdorpervaart, om de turfschepen zover mogelijk het gebied in te laten varen.

Bloeddonorbrug (701): Voor alle mensen die belangeloos hun bloed geven om anderen te helpen. Daarnaast ligt de brug vlakbij de Sanquin bloedbank en in de directe omgeving van de Henri Dunantstraat (Henri Dunant oprichter van het Internationale Rode Kruis).

Frans van Goolbrug (709): Van Gool is bekend om zijn uitgebreide kantoren-oeuvre, hij heeft Amsterdam Nieuw-West een gezicht gegeven.

Henny de Swaanbrug (714) Vanaf 1970 was de kleine dame met grijs opgestoken haar een van de voorvechtsters van de tweede feministische golf.

Piet Bakkerbrug (715): Piet Bakker was schrijver en journalist. Piet Bakker heeft naast zijn liefde voor de Pijp ook zijn liefde voor Amsterdam verwoord in boeken als ‘Amsterdam zoals het leeft en werkt’ uit 1933 en ‘Gids voor Amsterdam’ uit 1937. Maar hij heeft Amsterdam vooral haar meest iconische ‘lieverdje’ geschonken in de persoon van Ciske de Rat, aan wie twee succesvolle films en een musical gewijd zijn. In de omgeving zijn diverse straten naar journalisten vernoemd.

Jan Brouwerbrug (765): Jan Brouwer werd na zijn dood in Het Parool het ”groene geweten” van Osdorp genoemd. Hij maakte zich sterk voor een leefbaar en groen Osdorp voor iedereen. Was jarenlang lid van de stadsdeelraad bewonerscomissie Osdorp. Hij werd geboren in Amsterdam en heeft er zijn hele leven gewerkt en gewoond, waarvan ruim 40 jaar, tot aan zijn dood, in Osdorp.

Bessie Smithbrug (1867): Bessie Smith wordt ‘Empress of blues’ genoemd. In deze buurt zijn diverse Jazz musici vernoemd.

Pia Beckbrug (1868): Pia Beck werd door Oscar Peterson de beste jazzpianiste ter wereld genoemd. In deze buurt zijn diverse Jazz musici vernoemd.

Waar precies?

Onthoud het nummertje achter de brug en kijk vervolgens op http://www.bruggenvanamsterdam.nl/ waar de brug zich bevindt.