AMSTERDAM - Na een zonovergoten zondag, waarop duizenden mensen genoten van het weer en de sfeer in het Vondelpark, lag het park vanochtend bezaaid met afval. De stadsreinigers zijn uren bezig geweest met het opruimen van de troep die bezoekers lieten liggen. Wethouder Ivens vraagt samen met de reinigers aandacht voor dit probleem. Alle troep die zondag in het park is achtergebleven, leverde een afvalberg op van ongeveer 5000 liter.

Wethouder Laurens Ivens (Reiniging): “Het is gênant hoe sommige mensen met de parken omgaan. Helemaal als je bedenkt dat menig Amsterdammer het park als zijn achtertuin gebruikt. In je eigen tuin laat je de troep ook niet liggen, dus neem het ook uit de parken mee. Na zo’n drukke dag moeten extra reinigers worden ingezet om de rommel van anderen op te ruimen en het park weer op tijd schoon te krijgen voor de volgende dag. Die extra inzet jaagt de stad op kosten.”

Dagelijks schoon
Het Vondelpark is vijftig hectare groot, overal in de buurt is een prullenbak te vinden en dagelijks worden deze geleegd en wordt het park gereinigd. Uit een meting is gebleken dat er zondag nog ruim voldoende plek was in de prullenbakken. Toch lieten mensen hun troep liggen op de grasvelden en op andere plekken.

Afval: altijd in de bak
Laurens Ivens: “Afval hoort in een bak gegooid te worden. Op een mooie dag kan het zijn dat de dichtstbijzijnde prullenbak vol is. Loop dan naar de volgende of neem het mee naar huis. De gemeente plaatst in de hele stad ruim 400 extra grote prullenbakken en leegt deze in de zomer extra vaak. Maar we moeten het met elkaar doen”.

Schadelijk voor mens en milieu
Afval dat naast een prullenbak wordt geplaatst of blijft slingeren, is niet alleen geen gezicht. Het komt vaak ook in de natuur terecht, bijvoorbeeld via het water in zee. Dit is schadelijk voor mens en dier.