AMSTERDAM - Op zondag 16 juni opende Carolien de Heer, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost, de regionale voorronde voor de UNITY EURO Cup 2024 bij AVV Zeeburgia in Amsterdam. De UNITY EURO Cup is een EK voor vluchtelingen, bedoeld om mensen die zwaar zijn getroffen door oorlog, conflict, discriminatie of vervolging via voetbal een positieve ervaring te bezorgen. Met ruim 140 deelnemers, met en zonder vluchtverleden, was het toernooi een dag vol sportieve hoogtepunten. De wedstrijden werden geleid door statushouders die via het 'Refugee Referee' programma van Zeeburgia zijn opgeleid tot clubscheidsrechters.

Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer:

"Voetbal is een taal die iedereen spreekt en begrijpt. Het is prachtig om te zien hoe voetbal mensen kan samenbrengen en een gevoel van gemeenschap kan creëren, vooral voor degenen die hun thuis hebben moeten ontvluchten. Ik waardeer het initiatief van de KNVB enorm en ben trots dat we dit mooie evenement in ons stadsdeel mochten aftrappen bij Zeeburgia. Mooi om te zien dat de deelnemers veel sport- en spelplezier ervaarden want het belangrijkste is niet om te winnen, maar samen een fijne en sportieve tijd.”

“Zeeburgia is van oudsher een echte volksclub waar iedereen welkom is. Dat geldt ook voor nieuwe Amsterdammers. Ik ben enorm trots dat we deze voorronde kunnen hosten en laten zien hoe het ook kan. Sport verbindt, zowel op als naast het veld. We hopen dat dit andere clubs inspireert. Daar blijven wij ons voor inzetten." Aldus Zeeburgia-voorzitter Huub Wilbrink.

Vluchtelingen betrekken via verenigingsleven

Het voorrondetoernooi bij Zeeburgia staat in het teken van Wereldvluchtelingendag (20 juni); een door de Verenigde Naties uitgeroepen dag om aandacht te vragen voor vluchtelingen wereldwijd. De UNITY Cup in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door de KNVB, UNHCR Nederland en Stichting Life Goals. Profvoetballer Liza van der Most en voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko zijn de trotse ambassadeurs van de Cup. De organisaties streven ernaar een duurzaam model te introduceren waarbij vluchtelingen actief betrokken worden bij het verenigingsleven en een positieve sportervaring beleven.

Vluchtelingen EK in Nyon

Naast het plezier en de sportiviteit stond er ook iets op het spel: de kans om geselecteerd te worden voor het team dat Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de UNITY EURO Cup in Nyon van 9 tot 11 oktober. De uiteindelijke selectie wordt gemaakt door coach en voormalig profvoetballer René van Rijswijk tijdens de landelijke finale op 1 september in Zeist. De UNITY EURO Cup in Nyon wordt georganiseerd door de UEFA en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.