AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 25 oktober, zijn modeontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zij kregen de onderscheiding uitgereikt door loco- burgemeester Touria Meliani tijdens een bijeenkomst ter ere van het 25-jarig jubileum van het modemerk Viktor & Rolf. Viktor & Rolf worden zowel nationaal als internationaal beschouwd als twee van de meest succesvolle en toonaangevende Nederlandse ontwerpers.

Viktor & Rolf leerden elkaar kennen op de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Na hun afstuderen in 1992 vertrokken ze naar Parijs. Een jaar later wonnen ze alle prijzen op de prestigieuze talentenwedstrijd Salon Européen des Jeunes Stylistes. Het duo zette zich in 1997 definitief op de kaart van de internationale modewereld, nadat ze als eerste Nederlandse ontwerpers werden uitgenodigd om deel uit te maken van de Chambre Syndicale de la Haute Couture in Parijs.

Als ontwerpers hebben Viktor & Rolf al 25 jaar de grenzen van de modewereld verlegd. Hun bijzondere kijk op design heeft ervoor gezorgd dat hun werken verzamelobjecten zijn geworden die in musea en galeries over de hele wereld worden getoond. Zo exposeerden ze in het Metropolitan Museum of Art in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen. Afgelopen zomer toonde de Kunsthal in Rotterdam een overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het duo.

Het duo besteedt daarnaast aandacht aan de ondersteuning van de volgende generatie creatief talent. Door het geven van masterclasses en jurering helpen ze de nieuwe generatie op weg. Ook ondersteunen ze jonge ontwerpers in samenwerking met de Nefkens Foundation, een stichting die mensen bijeen wil brengen met kunst.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.