AMSTERDAM - Van 18 tot en met 28 augustus staat Amsterdam in het teken van urban sports tijdens de Urban Sports Week Amsterdam (USWA). Op meer dan dertig locaties door de hele stad vertonen urban topsporters hun kunsten. Er zijn spectaculaire wedstrijden, maar ook demonstraties en jamsessies van sporten zoals BMX, inlineskaten, skateboarden en 3×3 basketbal. Onder de vele activiteiten zijn vier nationale kampioenschappen: het NK Freerunnen, het NK 3×3 Basketball, het NK Inlineskaten Park en het NK Panna Knock Out.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport): "Urban sports worden steeds populairder, vooral onder jonge Amsterdammers. Dit is belangrijk omdat bewegen en sporten niet alleen goed is voor de fysieke en mentale gezondheid, maar je ook helpt om contact te leggen met anderen. Het is voor iedereen toegankelijk, de stad als speelveld en sporten wanneer en met wie je wilt. Urban sporters ontmoeten elkaar in hun eigen community: de plek waar je vrienden maakt, interesses en ervaringen deelt en je talenten kunt laten zien. Dat is heel waardevol. De Amsterdamse urban sportcommunities leveren een grote bijdrage aan het succes van de Urban Sports Week."

Op 18 augustus wordt de USWA afgetrapt met het NK Freerunnen bij de Riekerhaven en eindigt op zondag 28 augustus met skateboard sessies in de Marnix Bowl. Van 18 tot 28 augustus zijn in alle stadsdelen USWA evenementen te vinden. In totaal meer dan 60 evenementen op verschillende locaties.

Het weekend van 20 en 21 augustus staat in het teken van breaking (ook wel bekend als breakdance), met workshops, lezingen en battles. Op 21 augustus zijn op het skatepark op het Zeeburgereiland een wedstrijd en clinics voor WCMX-rolstoelers. Van 20 t/m 24 augustus wordt er in Noord en in Zuidoost 3x3 basketball gespeeld, met een NK en allerlei activiteiten voor Amsterdamse kinderen en jongeren. Op donderdag 25 augustus is er in Skatehal Noord een skateboardevenement voor meiden en queers. Op de afsluitende zondag wordt op het Hoekenrodeplein de USWA Calisthenics City Battle gehouden. Tijdens deze competitie nemen 16 freestyle atleten het in 8 duo's tegen elkaar op.