AMSTERDAM - Het Museumplein in Amsterdam is dit jaar het decor van een centrale viering van de jaarwisseling en van het nationale aftelmoment naar 2021. Tijdens de show wordt er teruggeblikt op een voor velen moeilijk jaar, dat feestelijk wordt afgesloten met een alternatief voor traditioneel vuurwerk. De viering is onder andere live te volgen via AT5, en het nationale aftelmoment is live te zien op NOS NPO 1.


Eén centrale viering
Het aftelmoment is de spectaculaire finale van een avondprogramma met muziek, entertainment en dans. De viering is bedoeld om samen stil te staan bij dit moeilijke jaar, maar ook bij de mooie en bijzondere momenten van samenwerking en naastenliefde in 2020. Ook wordt in het programma vooruit gekeken naar 2021. De viering en het spektakel om middernacht is hopelijk een mooi alternatief voor Amsterdammers die het jammer vinden dat ze geen vuurwerk kunnen afsteken vanwege het landelijke vuurwerkverbod.

De viering begint om 22:30 uur en wordt mede vormgegeven door Amsterdams talent. Het programma is live te volgen via AT5, TVNH en via een online videostream. De NOS doet dit jaar vanaf circa 23:50 uur live verslag op NPO 1 van de viering in Amsterdam.

Burgemeester Halsema: “Ik ben blij dat we dit moeilijke jaar toch nog enigszins feestelijk kunnen afsluiten. Iedereen heeft wel genoeg van dit jaar en smacht naar een goed en vooral gezond nieuw jaar. Er is hard gewerkt aan een toegankelijke oud- en nieuwviering in onze stad, die past in de huidige situatie en voldoet aan de coronamaatregelen. We kijken uit naar een veilige, spectaculaire en nieuwe vorm om de jaarwisseling te vieren.”

Kinderprogramma
Ook aan de kleinste Amsterdammers is gedacht. Eerder op de avond wordt de aftelklok feestelijk gestart tijdens een kinderprogramma: de ‘countdown ceremony’.

Voorzorgsmaatregelen
Als gevolg van de coronacrisis is het zeer waarschijnlijk niet mogelijk om fysiek publiek bij de viering toe te laten. Als de situatie het toelaat, kan een klein aantal Amsterdammers dat dit jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd– worden uitgenodigd om de viering bij te wonen. Daarvoor zullen dan uiteraard alle benodigde voorzorgsmaatregelen worden getroffen, zoals voorgeschreven in de richtlijnen van het RIVM.