AMSTERDAM - Alle Amsterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen vanaf de zomervakantie ruim vier maanden gratis reizen met de bussen, trams en metro's van GVB. Met deze actie wordt het openbaar vervoer toegankelijker en betaalbaarder voor Amsterdamse gezinnen. De gemeenteraad maakte vorig jaar 1 miljoen euro vrij om kinderen op zaterdag gratis te laten reizen, maar het bleek mogelijk om het aantal dagen flink uit te breiden. Het reisproduct kan vanaf 1 juli worden aangevraagd en op een persoonlijke OV-chipkaart worden gezet.


Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer): "Er zijn zoveel gezinnen waarvoor het niet vanzelfsprekend is om buiten hun eigen buurt en door de stad te reizen. Ik hoop dat deze actie hen een mooie zomervakantie bezorgt en de kans geeft om hun horizon te verbreden. Daarna loopt het abonnement nog drie maanden door. Dus ik hoop dat iedereen gebruik maakt van deze mooie actie. En wie wat extra hulp nodig heeft bij het aanvragen, gaan we daarbij helpen."

Voor mensen die niet zo goed wegwijs zijn in het online aanvragen van een OV-kaart en een abonnement, wordt ondersteuning geregeld. Het team dat normaal de aanvragen voor gratis OV voor AOW'ers behandelt, wordt ingezet om de aanvragen vanaf 1 juli te verwerken.

Jong geleerd, oud gedaan

Wethouder Van der Horst hoopt dat het gebruik van het openbaar vervoer door deze actie blijvend toeneemt: "Het zou mooi zijn als meer mensen hun weg terugvinden naar het openbaar vervoer. De reizigersaantallen zijn nog steeds niet terug op het oude niveau en we zijn hard aan het werk om het netwerk op peil te houden. Het zou daarbij natuurlijk ontzettend helpen als meer mensen weer gebruik maken van de trams, metro's en bussen."

De actie loopt van 22 juli tot en met 30 november 2023. Kinderen moeten altijd onder begeleiding van een volwassene reizen.