AMSTERDAM - De vernieuwing van Banne Zuid gaat de laatste fase in. Hiermee is een ingrijpende verbouwing van het hart van De Banne bijna voltooid.

251 koop- en huurwoningen

Op vrijdag 2 februari start de bouw van 251 koop- en huurwoningen, het slotstuk van de stedelijke vernieuwing van Banne Zuid. Portefeuillehouder Coby van Berkum van stadsdeel Noord gaf vrijdagmiddag het startsein voor de bouw op het Banneplein.

Woningen in 2020 klaar

In 2004 begon de vernieuwing van Banne Centrum. Het nieuwe winkelcentrum, het woonzorgcentrum en de inmiddels al zeer populaire nieuwe basisschool De Zeven Zeeën zijn al een tijd in bedrijf. Het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie zijn de woningen op het Banneplein, waarvan de eerste in 2020 worden opgeleverd. De woningen zijn gebouwd voor een gevarieerd publiek: gezinnen, jongeren en ouderen. De diversiteit van bewoners zorgt ervoor dat De Banne zich niet als eenzijdige rijke of arme wijk ontwikkelt.

Betrokken bewoners

Bewoners, toekomstige bewoners en omwonenden gaven hun ideeën over de plannen. Zij vonden vooral de groene ruimtes tussen de woontorens een belangrijke verbetering.

Groene verbindingen vanaf de IJdoornlaan zorgen voor de aansluiting met de groene parkachtige omgeving van De Banne. Door de gebouwen in hoogte te laten verspringen worden de zichtlijnen tussen de IJdoornlaan en het Banneplein versterkt en wordt het groen naar binnen gehaald.

Met de voltooiing van het Banneplein komt de ambitieuze vernieuwingsoperatie tot een afsluiting, waarmee Banne Centrum klaar is voor de toekomst.