AMSTERDAM - De Vereeniging van Oud-Kweekelingen (oud-leerlingen) van de Kweekschool voor de Zeevaart te Amsterdam (VOK) bestaat 100 jaar. Voor deze feestelijke gelegenheid ontving de Vereeniging op 3 oktober een Jubileumpenning van de gemeente Amsterdam.

De Kweekschool voor de Zeevaart te Amsterdam werd opgericht in 1785. Het was de eerste instelling op het vasteland van Europa waar zeevaartkundig onderwijs werd gecombineerd met een internaat. De Kweekschool, destijds gevestigd aan de Prins Hendrikkade, sloot in 2000.

Oudleerlingenvereniging

De oudleerlingenvereniging VOK is opgericht in 1917. De belangrijkste activiteiten van de vereniging vinden plaats in Amsterdam. Zo is er de jaarlijkse reünie, die tot 2000 plaatsvond in het gebouw van de Kweekschool van de Zeevaart, maar tegenwoordig plaatsvindt bij het Marine Etablissement Amsterdam. Elk jaar worden gevallen oud-kwekelingen herdacht, die o.a. tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. VOK organiseert ook verschillende andere evenementen, zoals golftoernooien en roeitochten.