AMSTERDAM - Menig Amsterdammer is er getrouwd of was er getuige van een huwelijk: De Wim T. Schippers zaal in de Stopera. De burgemeester D’Ailly zaal – zoals de ruimte officieel heet - wordt verbouwd.

Wim T. Schippers kwam langs op het stadhuis om de toekomstplannen voor zijn bekende kunstwerk te bespreken. Want het komt terug. Net als de kenmerkende kunstwerken ‘Snoekduik van een paradijsvogel’ van Michel Huisman en de kunstwerken van Jeroen Henneman en Pieter Engels. De verbouwing van de trouwzalen is onderdeel van een grote verbouwing van het stadhuis.

Verbouwing stadhuis

Het verbouwde pand bestaat straks uit het stadhuis, het muziektheater en de begane grond. De begane grond krijgt een meer open karakter en een natuurlijke verbinding met het Waterlooplein.

Het stadhuis krijgt in de nieuwe situatie één openbare entreehal met toegangen vanaf de Zwanenburgwal en de Amstelzijde tegenover de Nationale Opera en Ballet. De raadszaal en de commissiezalen zijn en blijven openbaar toegankelijke ruimtes. Op de plaats van de huidige trouwzalen wordt een grote commissiezaal gebouwd, die ook voor conferenties, grote bijeenkomsten, bruiloften of andere evenementen gebruikt kan worden.

Entreehal

Tussen de entrees aan de Amstel en de Zwanenburgwal, ligt de nieuwe officiële entreehal van het stadhuis. In de hal komt een ontvangstbalie waar bezoekers zich kunnen melden. De bestaande monumentale natuurstenen trap wordt vervangen door een smallere trap die minder dominant aanwezig is. Het Stadsloket is al klaar en blijft toegankelijk via de nu bekende hoofdtoegang aan de centrale entreehal.

Gemaakt van hergebruikte materialen

In totaal komen er 1600 werkplekken in het stadhuis. Voor de nieuwe inrichting van het kantoor wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van bestaand meubilair. Nieuw meubilair wordt zoveel gemaakt van hergebruikte materialen die na gebruik ook weer makkelijk af te breken zijn en voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. De zwaar verouderde installaties worden vervangen en verduurzaamd.

Het stadhuis wordt in fasen weer opgeleverd. Over anderhalf jaar moet de verbouwing helemaal klaar zijn.