AMSTERDAM - Het algemeen bestuur van stadsdeel Zuid heeft in zijn vergadering van 25 januari besloten om met ingang van 1 maart 2017 barbecueën in het Vondelpark te verbieden.

Het algemeen bestuur nam dit besluit op basis van een evaluatie waarin inzichtelijk werd gemaakt dat er jaarlijks hoge kosten worden gemaakt om de schade, ontstaan door het barbecueën, te herstellen. Het gaat onder meer om schroeiplekken in het gras, beschadigde bomen en verbrande afvalcontainers.

Bestuurder Paul Slettenhaar: “Jaarlijks geven we veel geld uit aan het opruimen van vuilnis  en het herstellen van de schade die ontstaat door het barbecueën. Ook het handhaven van de regels kost extra geld en inspanning. Dat geld kunnen we in Zuid beter gebruiken. Het Vondelpark is met miljoenen bezoekers per jaar uit binnen- en buitenland het drukste park van Nederland. Het is een van de visitekaartjes van Amsterdam, rommel, stank en rookoverlast horen daar niet bij.”

Het verbod op barbecueën wordt gecommuniceerd met borden bij de ingangen van het park en sociale media. Verder zullen de handhavers in het park toezien op het naleven van het verbod. Bezoekers die het verbod negeren, riskeren een boete van € 90,-.