AMSTERDAM - Om groepsvorming en drukte te voorkomen is het drinken, of het bij je hebben van alcohol, met ingang van zaterdag 19 december verboden op en rond de Noordermarkt en op verschillende plekken in De Pijp. Vooral op deze plekken werd het de afgelopen tijd te druk op straat. Dit besluit geldt in elk geval voor de duur van de lockdown: tot 19 januari 2021.


Op 15 december jongstleden is de harde lockdown ingegaan, met de bijhorende maatregelen. Doel is om contacten en bewegingen tussen mensen te minimaliseren en zo het aantal coronabesmettingen te verminderen.

Verbod alcoholconsumptie Noordermarkt en De Pijp
In de omgeving van de Noordermarkt (en de Westertraat, de Lindengracht en tussengelegen straten) en op en rond het Gerard Douplein en de Eerste van der Helststraat is het vanaf zaterdag 19 december verboden om op straat alcohol te nuttigen of alcohol bij je te hebben. Hiermee wordt voorkomen dat men drank haalt bij de supermarkt en het op straat of in een park nuttigt. De boete bedraagt 95 euro.

Een alcoholverbod geldt al op de bekende uitgaanslocaties zoals de Wallen, het Sarphatipark en in andere delen van de stad. In gebieden waar een alcoholverbod geldt, mag in de openbare ruimte geen alcohol worden gedronken en is het niet toegestaan alcoholhoudende drank in aangebroken flessen, blikjes of glazen mee te nemen. Het nuttigen van alcohol op straat na 20:00 uur is eerder door de Rijksoverheid verboden.