AMSTERDAM - Vier gebieden in Amsterdam worden woensdag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit heeft de burgemeester besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Het gaat om het Mercatorplein, Plein '40-'45 inclusief een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan, Tussen Meer en Insulindeweg/Molukkenstraat. In deze gebieden kan iedereen door de politie gefouilleerd worden, bijvoorbeeld op het bezit van zwaar vuurwerk. De aanleiding voor de aanwijzing is de WK-wedstrijd Frankrijk – Marokko om 20.00 uur. De vorige wedstrijden van het Marokkaanse elftal hebben in de verschillende gebieden geleid tot ernstige openbare ordeverstoringen, waarbij de Mobiele Eenheid moest optreden om orde te herstellen.

De driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) benadrukt dat er morgen ruimte moet zijn voor spontane feesten in de stad. Een eventueel goed resultaat in de halve finale van het WK mag uiteraard uitbundig gevierd worden, ook op straat. De politie werkt morgen samen met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtvaders en –moeders. De driehoek stelt wel duidelijke grenzen aan een eventuele viering. Ordeverstoringen, het afsteken van zwaar vuurwerk en het dragen van gezichtsbedekkende kleding worden niet toegestaan.

De politie is woensdag opnieuw zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig in de stad. De politie wordt daarbij ondersteund door andere (internationale) politie-eenheden, waaronder een Duitse waterwerper, bediend door Duitse politieagenten die ondergeschikt zijn aan het bevoegd gezag van de Amsterdamse politie.

De verdachten die afgelopen zaterdag bij ongeregeldheden zijn aangehouden hebben allemaal een gedragsaanwijzing van de Officier van Justitie opgelegd gekregen en moeten daarom voor, tijdens en na de voetbalwedstrijd op hun huisadres verblijven. Zij worden bezocht door agenten van het basisteam in hun wijk.