AMSTERDAM - De burgemeester van Amsterdam heeft in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie besloten om dinsdag 19 oktober een aantal veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen voorafgaand aan de wedstrijd Ajax – Borussia Dortmund. De maatregel geldt vanaf 11.00 bij de Johan Cruyff Arena en in een deel van de oude binnenstad (Dam, Spui, Wallen, Nieuwmarkt en Centraal Station) en op de metrostations tussen CS en Arena. De politie kan iedereen in de aangewezen gebieden controleren op verboden bezittingen, zoals vuurwerk en wapens.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, OM en politie) houdt er rekening mee dat groepen supporters van beide clubs sfeeracties met vuurwerk willen houden. Het afsteken van vuurwerk is verboden en kan leiden tot ongeregeldheden en onveilige situaties, voor zowel de deelnemers aan een sfeeractie als voor omstanders. De driehoek treft maatregelen om ordeverstoringen in de stad te voorkomen en bij de Arena alle bezoekers een veilige toegang te bieden tot het stadion. Sfeeracties met vuurwerk zijn daarom niet toegestaan.

De driehoek staat in goed contact met Ajax en Borussia Dortmund. Beide clubs zijn op de hoogte van de maatregelen en communiceren deze ook richting hun supporters. Aanvullend zal met matrixborden ook in de gebieden zelf duidelijk gemaakt worden dat er gefouilleerd kan worden.