AMSTERDAM - Zo lang als het kan blijven fietsen, met zo min mogelijk ongelukken: dat is het doel van 'Doortrappen', dat is geïnitieerd vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Amsterdam Noord is een van de vier pilotlocaties waar activiteiten worden georganiseerd. Daarnaast is er de actiewebsite www.doortrappen.nl. De campagne in Amsterdam Noord start op 19 april, tijdens de 'Noord vindt Noord' informatie- en gezondheidsmarkt.

Doortrapmentaliteit

Senioren weten heel goed hoe ze fietsen. Dat doen ze tenslotte al zo lang. Maar ze worden ook ouder dus vragen ze zich wel eens af hoe lang dat nog goed, veilig en plezierig gaat. Iedereen heeft tenslotte wel eens twijfel bij dat lastige bochtje, die drukke kruising of dat mulle bospad. Eén ding staat vast: van fietsen naar vrienden of familie, door bos of door de stad, zelftrappend of elektrisch, genieten ze alleen als ze zeker op hun zadel zitten.

Met een paar simpele maatregelen en oplossingen kunnen senioren zeker, veilig en plezierig blijven fietsen, zoals ze altijd doen.

‘Doortrappen’ wil ouderen bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om veilig te kunnen blijven doortrappen. Doortrappen biedt vele mogelijkheden om direct zelf, met kleine aanpassingen, zekerder te fietsen.

Lokale activiteiten en website

Doortrappen haakt zo veel mogelijk aan op bestaande activiteiten. Fietstochten, sportochtenden, of een middag met de klaverjasvereniging worden in de pilot aangegrepen om ouderen te informeren over hun mogelijkheden om door te trappen. Clubs of verenigingen die enthousiast zijn geraakt door de campagne en zelf activiteiten willen organiseren, kunnen via de website www.doortrappen.nl informatie vinden, zich aanmelden voor een eenvoudige nieuwsbrief of een 'doortrapperspakket' aanvragen, waarmee ze zelf, met hun leden, een veilige fietsactiviteit kunnen organiseren. De website heeft verder een ludieke test waarbij een gele, groene of bolletjestrui toegekend wordt.

Nu een pilot, later landelijk doorgevoerd

De campagne bevindt zich op dit moment nog in de pilotfase en loopt tot 27 juni. Hierna worden de resultaten geëvalueerd en verbeterd, en wordt de campagne landelijk doorgevoerd. De gemeentes die aan deze pilot meedoen zijn Amersfoort, Amsterdam Noord, Alphen a/d Rijn en Ouder-Amstel.

Evenementen in Amsterdam Noord

Dit zijn de doortrapperevenementen in Amsterdam Noord:

Noord vindt Noord

Wat: informatie- en gezondheidsmarkt
Waar: Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231, 1021 PK Amsterdam Noord
Wanneer: woensdag 19 april van 14.00 uur tot 17.00 uur

Fietsclinic bij Samen actief

Wat: georganiseerd door afdeling Sport van stadsdeel Noord
Waar: Het Zwanenmeer, Beemsterstraat 491, 1024 BE Amsterdam Noord
Waar: dinsdag 16 mei van 9.30 uur tot 11.30 uur

Aanmelden kan via telefoon 06 2704 1715.

Wie zitten er achter Doortrappen?

De campagne is ontworpen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu door het Amersfoortse bureau Ideate voor service design in samenwerking met het Publab van de Hogeschool Utrecht en designbureau Edenspiekermann.