AMSTERDAM - Amsterdamse horecaondernemers maken volop gebruik van de mogelijkheid om extra ruimte te krijgen op hun terras. Tot nu toe zijn er dit jaar 110 nieuwe initiatieven goedgekeurd voor een tijdelijke terrasuitbreiding in Amsterdam, bovenop de 1065 uitbreidingen die vorig jaar zijn goedgekeurd en verlengd zijn tot eind oktober dit jaar.

Burgemeester Halsema: "De stad gaat voorzichtig weer open en daar horen volle terrassen bij. Ik hoop dat horecaondernemers hun verliezen een beetje goed kunnen maken en dat we met elkaar een donkere periode achter ons kunnen laten. We zijn er nog niet helemaal, maar we zijn goed op weg. Ik hoop dat zoveel mogelijk Amsterdammers op een verantwoorde manier gebruik gaan maken van de extra terrasruimte. Ik ben deze week al even gaan kijken op een paar terrassen in de Jordaan. Dat smaakte naar meer: op naar een mooie zomer."

Wethouder Everhardt (Economische Zaken): "De coronacrisis heeft horecaondernemers hard geraakt, maar gelukkig zijn nu in ieder geval de terrassen weer open. Om de ondernemers te helpen in deze moeilijke tijden geeft het college ze, ook deze zomer, weer meer ruimte voor hun terras. Daar waar het kan staan we terrassen toe, zoals op brugvleugels en parkeervakken. Zo kunnen meer dan 1100 ondernemers makkelijker voldoen aan de 1,5 meter afstand en meer omzet draaien."

Ondernemers die vorig jaar al een vergunning kregen hoeven deze niet opnieuw aan te vragen. De gemeente gaat ook dit jaar welwillend en flexibel om met verzoeken van ondernemers voor uitbreiding van hun terras. De ondernemers hoeven ook geen extra leges (belasting) te betalen voor de uitbreiding van hun terras. Er zijn natuurlijk wel regels waar ondernemers zich aan moeten houden, zodat het terras veilig is en er genoeg ruimte overblijft voor voetgangers, fietsers en ander verkeer. Ook houdt de gemeente rekening met de belangen van omwonenden.

Verruiming van terrassen kan worden toegestaan op pleinen, stoepen, brugvleugels, dekschuiten, parkeervakken, langs kades, aan de overzijde van de weg en voor de gevel van naastgelegen panden, als de eigenaar toestemming geeft. Om minder afhankelijk te zijn van het weer zijn parasols met terrasverwarming toegestaan. Ook mogen ondernemers uitgiftekasten, uitgiftepunten, mobiele tappunten en ijskasten plaatsen. Gezamenlijke terrasuitbreiding van terrassen bij elkaar in de buurt is mogelijk als er een plan is waar alle omliggende terrasuitbaters of horecaexploitanten mee hebben ingestemd.

Tijdelijke regeling
De extra ruimte voor de zomerterrassen is geldig voor het zomerterrasseizoen 2021, wat loopt van 1 maart tot en met 31 oktober. Het gaat hier om een tijdelijke regeling vanwege corona.

Veiligheid en leefbaarheid
Als in de stad de druk op de openbare ruimte en de leefbaarheid toeneemt, bijvoorbeeld door toerisme en dagjesmensen, waardoor van een verantwoord gebruik van het extra terras geen sprake meer is, dan kan een tijdelijke terrasvergunning na zorgvuldige afweging worden ingetrokken.

Overzicht
De tijdelijke vergunningen voor extra terrassen worden online op de terrassenkaart gepubliceerd.

Voor ondernemers
Horecaondernemers kunnen online een aanvraag doen voor terrasuitbreiding via een formulier, te vinden op onze website. De regels voor de tijdelijke uitbreiding van terrassen zijn ook op deze pagina te vinden.