AMSTERDAM - Van zaterdag 26 juni tot en met zondag 11 juli is het voor de Amsterdamse horeca toegestaan om tv-schermen te plaatsen op terrassen. Alle EK-wedstrijden mogen worden uitgezonden. Horeca ondernemers hoeven hiervoor geen vergunning aan te vragen. Dit is vandaag besloten door burgemeester Halsema.


Er geldt een aantal regels. De tv-schermen moeten gericht zijn op het terras en mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De ondernemer heeft een geldige exploitatievergunning, is zelf verantwoordelijk voor een goed verloop en houdt toezicht op het naleven van de coronaregels. Gasten blijven op hun vaste zitplaats en houden 1,5 meter afstand van elkaar, tenzij ze een huishouden vormen. De schermen mogen niet eerder dan een kwartier voor aanvang van de wedstrijd aan en moeten binnen een half uur na het einde van de wedstrijd uit. Dezelfde regels gelden voor tv-schermen binnen.

Geen tv-schermen op het terras bij Testen voor Toegang
Horeca die gebruik maken van Testen voor Toegang om de maximale capaciteit te benutten, mogen wel binnen schermen hebben, maar mogen geen schermen plaatsen op het bijbehorende terras. De toegang tot het terras is hier namelijk moeilijker te controleren en te handhaven.

Advies aan EK-fans: reserveer vooraf je kijkplek
Voor wie van plan is de wedstrijd te gaan kijken op het terras, geldt het dringende advies om van tevoren een zitplaats te reserveren en rekening te houden met drukte. De gemeente staat dit EK jaar geen public viewings toe in de openbare ruimte, zoals op pleinen of in parken. Dit besluit is genomen vanwege de grote druk op de nood- en hulpdiensten in de afgelopen maanden. De capaciteit om dit soort grote publieksevenementen ordelijk te laten verlopen is beperkt.